Aken doorbreekt traditie: Geen FEI Dressuur Nations' Cup meer

Aken doorbreekt traditie: Geen FEI Dressuur Nations' Cup meer

Het prestigieuze CDIO Aken, bekend als de oudste internationale dressuurwedstrijd, maakt een opmerkelijke beslissing door niet langer een FEI Dressuur Nations' Cup te organiseren in 2024. Sinds 2013 maakte de teamcompetitie van Aken deel uit van de officiële FEI Nations Cup-serie.

Gebrek aan controle over uitnodigingen

De FEI heeft in 2024 nieuwe regels uitgevaardigd voor de uitnodiging van landen voor haar FEI Nations' Cup-serie. Deze nieuwe regels hebben de Aken-showorganisatie teleurgesteld, omdat het hen niet langer volledige controle zou geven over hun uitnodigingssysteem.

Vanaf dit jaar wil de FEI meer landen betrekken bij de Nations Cup en dwingt het organisatoren om alle landen uit te nodigen. De nieuwe regel luidt als volgt: "Elke CDIO-NC-organisator moet alle NF's uitnodigen en mag het aantal NF's dat kan deelnemen niet beperken. De enige mogelijke beperking is het maximale aantal combinaties dat per dag mag starten (veertig (40) combinaties)."

Aken wil echter selectiever zijn en alleen landen uitnodigen die hoog scoren op de FEI Wereldranglijst of ruiters/landen die een goede band hebben met de organisator.

Het CHIO heeft zijn eigen uitnodigingssysteem opgesteld, waarbij Nationale Federaties (NF's) alleen ruiters kunnen voordragen "na ontvangst van een uitnodiging van het Organiserend Comité."

Voor hun versie van een teamwedstrijd hebben ze dit jaar "de top 7 teams van het Europees Kampioenschap in Riesenbeck 2023 (GBR, GER, DEN, SWE, NED, FRA, AUT) plus USA (beste niet-Europese team van het Wereldkampioenschap Herning 2022)" uitgenodigd.

Een van de grootste verliezers van Aken's beslissing is Spanje, dat al jaren teams naar Aken heeft gestuurd. De Spaanse ruiters zijn ook erg geliefd bij het publiek vanwege hun prachtige PRE-paarden en hun teamleden brengen sfeer en enthousiasme in het stadion met hun applaus en aanmoedigingen.

Eigen weg

Aken heeft al eerder de traditionele route verlaten. In 2014 trok het zich terug uit de FEI Show Jumping Nations Cup-serie, aanvankelijk om financiële redenen, maar later bleek dat de show zijn langdurige sponsor Rolex wilde eren. Aken weigerde zich te conformeren aan de exclusiviteitsregel voor de titelsponsor van de FEI Nations Cup, Longines, een concurrerend horlogemerk.

De afkorting "CDIO" (Concours Dressage International Official) wordt gebruikt om wedstrijden binnen de Nations Cup-serie te identificeren. Ondanks dat Aken niet langer deel uitmaakt van de serie, blijft het de CDIO-aanduiding gebruiken voor zijn teamwedstrijd, die volgens hun eigen regels wordt gehouden.



Bron: Eurodressage