4.000.000 euro voor een zesjarige springmerrie: "Extreem goede paarden zijn schaars, punt"

4.000.000 euro voor een zesjarige springmerrie: "Extreem goede paarden zijn schaars, punt"

Recent haalde de zesjarige Chyazinth (Casallco) een recordbedrag van 4.000.000 euro tijdens de P.S.I veiling van Hof Kasselmann en Paul Schockemöhle (klik hier). De verkoop deed heel wat stof opwaaien. "Dit is niet waar," klinkt het in vele reacties. Anderen reageren met ongeloof in deze moeilijke economische tijden. "Realiteit is dat goede paarden schaars zijn en hoewel de waarde van een paard moeilijk te meten is, blijft het een markt van vraag en aanbod," klinkt het vanuit het andere kamp!


EQUNEWS BETAALT UW LICENTIE IN 2023! : KLIK HIER


"Eerste nuance, goede paarden zijn schaars, maar dan spreken we hier wel over extreem, uitzonderlijk kwaliteitsvolle springpaarden. Niet gewoon goede springpaarden."

"4.000.000 euro is enorm veel geld, zeker als je weet dat daarboven nog eens veilingkosten zullen betaald moeten worden en het paard met zijn zes jaar leeftijd nog een lange weg te gaan heeft naar de top." relativeert de organisatie. "Maar goede paarden zijn in trek en Chyazinth is zo één van die jonge getalenteerde springpaarden waarvan je nu al weet dat de Olympische Spelen in de mogelijkheid liggen van de merrie."

"Als vandaag een investeerder aandelen koopt op de beurs voor 4.000.000 euro of hij spendeert dat bedrag in crypto of vastgoed zal je niemand horen. Feit is dat dat komt omdat de prijzen in de paardensport geen maatstaf hebben. Wat is een paard waard? De realiteit? Wat de koper ervoor wil geven..."

Olympische paarden gaan tot 7 nullen ...

Zoals bij elke risicovolle investering is er nooit een zekerheid. Maar in dit specifiek geval wordt verwacht dat de merrie het Olympisch niveau in de toekomst zal aankunnen. "Haar kwaliteiten laten nu al zien dat ze zonder meer het hoogste niveau in onze sport zal halen." Nu die springpaarden gaan vaak van de hand voor heel wat meer geld. 

De bedragen kunnen oplopen tot zelf 7 nullen en die enorme extra meerkost zal je niet maken om daar te geraken. "Er zal natuurlijk moeten blijven geïnvesteerd worden. Maar Chyazinth zal een deel van de kosten kunnen terugverdienen via winstsommen en/of de fokkerij."

Sprookje of realiteit

Of de verkoop daadwerkelijk voor dit bedrag heeft plaatsgevonden stellen veel mensen in twijfel. Er is geen reden om het tegendeel te geloven. "De bedragen van winst of verlies zijn in onze industrie vaak moeilijk vatbaar. Dat komt omdat we handelen met levende wezens en er een maatstaf ontbreekt. De echte waarde van een paard, veulen, embryo is steeds de waarde die de koper ervoor wil geven." wordt er besloten.