105 eigenaars moeten schuilhokken voor paarden afbreken: “Na al die jaren staan ze ineens in de weg"

105 eigenaars moeten schuilhokken voor paarden afbreken: “Na al die jaren staan ze ineens in de weg"


Een honderdtal paardeneigenaars zijn misnoegd omdat ze de schuilhokken die op de weiden van hun dieren staan, gedwongen moeten afbreken omdat ze in natuurgebied liggen. De betrokkenen kregen daarover een brief van het Departement Omgeving. Waar alle paarden heen moeten is nog niet duidelijk. “Onbegrijpelijk, ze willen ons kapot, terwijl we van de natuur houden.”


Jarenlang staan de meeste schuilhokken voor paarden al in de Heidemeersen, een natuurgebied in Berlare. Maar nu moeten ze afgebroken worden. En dat zorgt voor een hetze in Berlare, want maar liefst 105 mensen kregen een brief van de Vlaamse overheid met de eis om de hokken af te breken. “Tegen 30 november moet alles weg zijn”, zeggen betrokken eigenaars Hans Michiels en Hugo De Nil. “We waren enorm verrast en ook aangedaan dat we die brief kregen, want we doen niemand kwaad. Na al die jaren staan onze schuilhokken ineens in de weg van Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos. Ze vinden dat er geen bomen geknot mogen worden, er mogen geen afsluitingen staan en geen wegverhardingen blijven. Maar de beheerders van het natuurgebied volgen zelf de regels niet eens. Ze willen ons gewoon kapot, terwijl we in de natuur zitten, omdat we ervan houden. Net als van onze dieren. Natuurpunt zet vogelkijkhutten. Dat mag uiteraard wel. Onbegrijpelijk is het.”

Gedoogd

De hokken en schuilplekken voor de dieren zijn sinds de jaren zeventig gedoogd. En daar wil het Departement Omgeving nu paal en perk aan stellen. “Het gaat om kwetsbaar gebied, van bovenlokaal belang”, legt Brigitte Borgmans, de woordvoerder van het Departement Omgeving uit. “Omdat er in de Heidemeersen en in nog enkele andere kwetsbare gebieden in Vlaanderen een 'verpaarding' bezig is, willen we dat aan banden leggen. Er staan vaak allerhande constructies, er liggen ook visvijvers en de mest van de dieren verstoort de fauna en flora. In Berlare gaat het onder meer over waardevolle historische graslanden. En mee daarom vragen we om binnen de drie maanden alle omheiningen en constructies weg te halen. Iedereen kan eigenaar van zijn grond blijven, maar wie hardleers blijft, zal na enkele aanmaningen voor de rechter moeten verschijnen.

”Ook het gemeentebestuur zit met de handen in het haar. Over de 105 brieven werd ook op de gemeenteraad gesproken. “Als bestuur waren we eerst niet op de hoogte van de aanmaningen die naar de mensen werden gestuurd”, volgens burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD). “Maar strikt genomen zijn ze inderdaad in overtreding. We vinden het wel jammer dat die percelen nooit als natuurgebied zijn gebruikt. Er zijn daarnaast ook weinig mogelijkheden om alle paarden te verhuizen naar agrarisch gebied. Daar is nu al te weinig van in onze gemeente.”

De eigenaars van de weiden startten intussen een petitie op.


Bron: Nieuwsblad