Ruben Houben: "Als Limburger nationaal kampioen worden op de legendarische piste van Lummen: mooier kan gewoon niet"

Ruben Houben: "Als Limburger nationaal kampioen worden op de legendarische piste van Lummen: mooier kan gewoon niet"

Ruben Houben kroonde zich afgelopen weekend tot nationaal LRV kampioen. Op zich al een schitterende prestatie maar Houben had eerder dit jaar ook al het regionaal kampioenschap én het Belgisch kampioenschap voor de 4-jarige paarden op zijn naam geschreven. Hoog tijd dus voor een babbeltje met de Limburgse ruiter! 

Je won dit seizoen al drie kampioenschappen. Ben je tijdens de Coronapauze blijven werken of hebben je paarden rust gekregen?

Tijdens Corona ben ik blijven trainen, er was niets te doen en het was mooi weer. Hoe moest ik anders mijn tijd om krijgen (lacht).  Ieder paard werd drie à vier keer per week gereden. Ik had een springparcours hier thuis op weide gezet. Iedere paard heeft iedere week wel laag gesprongen maar de hindernissen stonden telkens maar op 80 cm, nooit hoger. En vanaf mei toen de regels een beetje losser werden ben ik wekelijks ergens een trainingsparcours gaan springen. Gewoon voor ze in het ritme te houden en de conditie te onderhouden.

Als je de mooiste overwinning van deze drie kampioenschappen moet kiezen, welke is het dan?

De nationale titel van afgelopen week is natuurlijk de allermooiste. Dit nog eens winnen gaat moeilijk worden. Als Limburger in Limburg kunnen winnen is altijd al mooi. Hier zijn zoveel vrienden en kennissen. En dan nog op de derby arena van Lummen op die piste winnen is op zich altijd al een droom geweest.

Had je voor aanvang van het LRV kampioenschap verwacht dat je zou winnen?

Je wilt altijd wel een goede prestatie neerzetten. Winnen, daar droom je natuurlijk van maar verwacht had ik het zeker niet.


Nog specifieke plannen voor het indoorseizoen?

De planning voor de komende maanden ziet er rustig uit, nu krijgen ze wat rust en in de winter maanden gaan we terug wat springen. Al zullen we niet vaak winnen. Ik wil mijn paarden vooral opbouwen voor de zomer van 2021.

Ga je dit seizoen prestatiegewijs ooit nog kunnen benaderen?

September 2020 zal sportief de mooiste maand van mijn leven zijn. BK Kampioen bij de 4 jarige, provinciaal en nationaal kampioen zwaar. Om deze maand te overtreffen moet er al een medaille op BK jonge paarden of een internationale GP overwinning komen. En dat zie ik nog niet snel gebeuren (lacht). 

Ik wil ook nog toevoegen dat ik nog het meeste voldoening haal uit het feit dat ik deze kampioenschappen heb kunnen winnen ondanks het feit dat ik het afgelopen jaar twee goede paarden heb verkocht. Manolo Z vertrok naar de stallen van François Mathy en Papillon HR naar de familie Prouve. Beide paarden sprongen ook de finale op het BK voor jonge paarden. Daar ben ik er trots op en haal ik ook veel voldoening uit.