Harrie Smolders: "Onverwachte overwinningen zijn de mooiste en ik denk dat dat er vandaag een was"

Harrie Smolders: "Onverwachte overwinningen zijn de mooiste en ik denk dat dat er vandaag een was"

De spanning bleef tot op de laatste hindernis in de Longines Global Champions Tour Grote Prijs van Hamburg toen Harrie Smolders zijn tweede Hamburgse titel veiligstelde als enige ruiter die foutloos bleef op Une de l'Othain.

Eve Jobs maakte er 'de mooiste dag van haar carrière' van toen ze op Venue d'Fees Des Hazalles met slechts één tijdfout de tweede plaats opeiste. De laatste plaats op het podium ging naar Michael G Duffy en de schimmelruin Lapuccino 2 die als eerste uit de startblokken kwam met slechts één tijdfout.

Een lachende Harrie Smolders zei: "Het voelt geweldig, ik moet zeggen dat de onverwachte overwinningen de mooiste zijn en ik denk dat dat er vandaag een was. Ze houdt van deze piste maar vandaag de enige foutloze in de {LGCT} Grand Prix is uitstekend. Om in Hamburg te winnen is altijd geweldig."

De getalenteerde jonge ster Eve Jobs legde uit: "Dit is waarschijnlijk de mooiste dag uit mijn carrière, ik voel me echt vereerd om hier te zijn op een wedstrijd met zo'n geschiedenis, ik zou echt niet blijer kunnen zijn om hier te zijn. Het is gewoon ongelooflijk. Ik vind dat het een prachtige wedstrijd is en zeer goed georganiseerd is. Ik heb alles gedaan wat ik kon en was gewoon de hele dag opgewonden."

Michael G Duffy voegde eraan toe: "Dagen als deze had ik nooit geloofd dat ze konden gebeuren en ik weet zeker dat het niet zou gebeuren zonder mijn team. Ik kon niet gelukkiger zijn. Het paard gaf alles vandaag en sprong briljant. Het is gewoon ongelooflijk. De tijd was erg krap, als eerste aan de start ben ik nooit achter de tijd aangegaan en heb ik gewoon mijn ronde gereden en alle sprongen omhoog gelaten, wat vandaag erg belangrijk bleek te zijn."

Gepassioneerde en goed geïnformeerde toeschouwers begaven zich naar de grasarena, die het perfecte decor vormde voor de spannende afsluiting van de Super Saturday op LGCT Hamburg. Families en fans werden getrakteerd op een sensationele krachtmeting tussen de allerbeste paarden en ruiters ter wereld in deze 11e etappe van de kampioenschapsrace.

Edwina Tops-Alexander, dit weekend niet aanwezig, behield haar leiding in het kampioenschap met 214 punten, maar de vliegende Fransman Olivier Robert heeft zichzelf naar de tweede plaats gekatapulteerd met 201 punten. Max Kühner klimt ook naar de derde plaats met 194 punten, terwijl Peder Fredricson en Sergio Alvez Moya vlak achter elkaar op de vierde en vijfde plaats staan met respectievelijk 189 en 188 punten.

Het was weer een inspirerend Frank Rothenberger ontworpen parcours met technische lijnen van begin tot eind. De hoge dubbele staanders bij het inhek als laatste hindernis haalde topnamen uit de sport eruit, maar het was de toegestane tijd die de grootste rol speelde met slechts één combinatie die alle hindernissen omhoog kon houden en binnen de krappe tijd van 77 seconden bleef.

De eerste in de arena was Michael G Duffy en Lapuccino 2. Zij leverden een foutloze ronde af met een voet perfect schot naar elke hindernis. De combinatie zag er niet traag uit, maar stopte de klok in 80,04 seconden en claimde daarmee een enkele tijdfout in de grasarena van Hamburg.

Nadat de eerste ruiters allemaal een tijdfout hadden opgelopen, begonnen de combinaties zich te openen tussen de hindernissen, waardoor er over het hele parcours fouten werden gemaakt. Denis Lynch, Ben Maher, Philipp Weishaupt en Marcus Ehning finishten allemaal binnen de toegestane tijd, maar kregen een enkele hindernis tegen waardoor ze vandaag niet op het podium stonden.

De lokale fans juichten voor hun thuisruiters en Duitsland had een schitterende line-up in de LGCT Grand Prix met mensen als Christian Ahlmann, Hans-Dieter Dreher, Janne Friederike Meyer-Zimmermann, Patrick Stühlmeyer, Maximilian Weishaupt en Laura Klaphake, maar het was geen sprookjesachtig einde voor de Duitse ploeg vandaag, want ze eindigden allemaal met fouten, waardoor ze onderaan de ranglijst bleven staan.

Het jonge talent Eve Jobs was de enige andere amazone die met één tijdfout eindigde. Ze hield alle hindernissen overeind, maar nadat ze een galopsprong meer had gedaan bij de laatste hindernis, was het een pijnlijke 1 fout om op het bord te zetten.

Smolders staat regelmatig op het podium in Hamburg en is misschien wel een van de meest constante springruiters. Vandaag was hij opnieuw onklopbaar met de meest indrukwekkende ronde van de week. Het duo reed de super Une de l'Othain met kracht, tempo en precisie en was de enige die een foutloze ronde neerzette. Dat betekende dat er vandaag geen barrage werd verreden en hij won de wedstrijd.

Het werd dus Smolders zijn dag, met de vliegende Nederlander die de overwinning en een gouden ticket voor de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix tijdens de GC Prague Playoffs in november bezegelde. 

Bron: Press Release LGCT