Zweden wint het Europees Kampioenschap, Philippaerts: "Mijn paard wordt enkel maar beter"

Zweden wint het Europees Kampioenschap, Philippaerts: "Mijn paard wordt enkel maar beter"

Voor het Belgische team zat een medaille er na gisteren niet meer in. Individueel zijn Olivier Philippaerts en Wilm Vermeir nog in de running voor een medaille. Het Zweedse team veroverde hun derde gouden medaille op rij. Na het Goud op de Olympische Spelen én op het WK in Herning schrijf het team nu ook het Europees Kampioenschap op naam.

De voorlopige top vier moest nog een ruiter afvaardigen in de finale voor de teams op het Europees Kampioenschap. Zweden, Zwitserland, Ierland en Duitsland.

Na de ronde van Eoin McMahon met Mila (v. Monte Bellini) eindigde het Ierse team op een totaal van acht strafpunten. Martin Fuchs had de eer van Zwitserland in handen en besloot zijn ronde op de elfjarige KWPN'er Leone Jei (v. Baltic VDL) met twee springfouten waardoor het Zwitserse team met zestien strafpunten naar onderen zakte. 

Het lot van Zweedse team kwam terecht op de schouders van Rolf-Göran Bengtsson. In de eerste ronde had hij in het zadel van Zuccero (v. Zirocco Blue) een totaalscore van acht maar kreeg het schrapresultaat hierop toegepast. Het duo slaagde erin de nulscore van hun team te behouden! 

Duitser Gerrit Nieberg was de laatste die in de landenstrijd aan de start kwam op Ben 431 (v. Sylvain). Het Duitse team stond op dat moment al op een totaal van 12 strafpunten en kon dus niet meer in de buurt komen van de Zweedse overmacht. Het Oostenrijkse team sprong omhoog en greep het brons. 

Voor het Oostenrijkse team betekent deze EERSTE (bronzen) medaille ooit op een Europees Kampioenschap ook een ticket voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs! Voor Zweden is het echter ook de eerste keer dat ze Europees goud winnen. 25 jaar na de suprematie van Duitsland is het nu Zweden dat de wereldtitel, de Europese titel en de Olympische titel in één keer in handen heeft.

Resultaten

Jens Fredricson houdt vast aan zijn koppositie

In de individuele ranking blijft Jens Fredricson aan de leiding. Met de twaalfjarige Markan Cosmopolit (v. Cohiba) heeft de Zweed nog steeds een nulscore achter zijn naam staan. Op twee volgt Steve Guerdat (SUI) met in de tweede competitie ook eveneens twee nulscores voor Dynamix de Belheme (v. Snaike de Blondel). Hetzelfde geldt voor Michael Duffy (IRL) en Cinca 3 (v. Casall) die voorlopig de derde plaats innemen.

Op plaats 23 zien we Olivier Philippaerts met H&M Miro (v. Diamant de Semilly) opduiken terwijl Wilm Vermeir volgt op 26 met IQ van het Steentje (v. Toulon).

Olivier Philippaers: "Ik ben blij met m'n ronde van vandaag. Het is jammer dat de eerste dag niet zo goed was en ik er twee af had. Ik probeerde te achterhalen hoe dat kwam. Dan had ik gisteren een goede ronde, met slechts één ongelukkige fout op de laatste hindernis. Vandaag was het opnieuw een goede, foutloze ronde. Het is jammer hoe het gelopen is, want het paard sprong goed. We zien wel waar het eindigt maar het lijkt ernaar dat mijn paard enkel maar beter wordt met de dagen."

Resultaten



  1. Zweden
  2. Ierland
  3. Oostenrijk