Specialist infectieziekten: "Vaccineer risicogroepen en je hebt in 2021 weer een normale zomer"

Specialist infectieziekten: "Vaccineer risicogroepen en je hebt in 2021 weer een normale zomer"

2020 is bijna om en wàt een jaar is het geweest. Begin 2020 was Corona voor de meesten onder ons gewoon een biersoort maar daar is ondertussen uiteraard verandering in gekomen. De competitie werd enkele maanden stilgelegd, de Olympische Spelen werden afgelast en vrijwel geen enkele CSI5* wedstrijd kon doorgaan. Toch is er nu ook hoopvol nieuws: er is een vaccin onderweg en dat zou er volgens Jeroen van der Hilst, internist-infectioloog van het Jessa ziekenhuis in Hasselt wel eens voor kunnen zorgen dat de zomer van 2021 normaal kan verlopen. 

Maar niet iedereen in de medische wereld is het eens met die aanpak. “Om terug naar het normale leven te gaan, hoeft niet iedereen gevaccineerd te zijn. Het is misschien beter om juist niet iedereen te vaccineren”, zegt professor Jeroen van der Hilst, internist-infectioloog van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.


Eind vorige week deed de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) de vaccinatiestrategie uit de doeken waarmee ons land het coronavirus wil bestrijden. Kort samengevat: vanaf 5 januari wil de overheid starten met de vaccinatie van bewoners en personeel van woon-zorgcentra en andere zorginstellingen, gevolgd door de zorgverleners in de ziekenhuizen en de eerstelijnszones. Vanaf februari zijn de 65-plussers, de risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar en personen met een essentieel beroep aan de beurt. Vanaf de lente, tot wellicht eind 2021, krijgen ook risicopatiënten jonger dan 45 en de rest van de bevolking een prik. De overheid hoopt dat minstens 70 procent van de Belgen zich laat vaccineren.

"Het is duidelijk dat het Coronavirus niet iedereen even hard treft. Het lijkt het vooral gemunt te hebben op mensen van oudere leeftijd met onderliggende aandoeningen. De COVID-patiëntne in de ziekenhuis, en dan vooral die op intensieve zorg, zijn vrijwel uitsluitend mensen van boven de 60 jaar met risicofactoren. Slechts een kleine minderheid behoort niet tot deze groep. Van alle mensen die aan Corona zijn overleden, is 98% ouder dan 60 jaar. Daarom is het volgens mij een goed idee om gewoon enkel die risicogroep de vaccineren, in plaats van de hele bevolking. Als we in januari starten met vaccineren, kunnen alle risicopatiënten tegen het late voorjaar ingeënt zijn, zodat we dan al opnieuw naar ons normaal leven zouden kunnen. Op die manier geven we mensen perspectief en zouden bijvoorbeeld ook festivals perfect in de zomer kunnen plaatsvinden". 


Bron: Nieuwsblad.be