Wouter De Cleene: "Op een kampioenschap heb je ook een dosis geluk nodig"

Wouter De Cleene: "Op een kampioenschap heb je ook een dosis geluk nodig"

Wouter De Cleene werd enkele weken geleden nationaal eventing kampioen bij LRV. Voor Equnews maakte hij vorige week graag een beetje tijd vrij, net voor hij naar Duitsland vertrok voor een internationale wedstrijd.


Had je deze overwinning verwacht?
Verwacht niet, gehoopt wel… Ik denk dat de meeste ruiters op een nationaal kampioenschap ambitieus aan de start komen. Iedereen werkt maanden naar zo een kampioenschap toe en hoopt op een overwinning, maar de dag zelf moet je ook een dosis geluk hebben dat alles van het begin tot het einde meezit en je uiteindelijk bovenaan het klassement eindigt.


Hoe heb je je hierop voorbereid?
In de winter heb ik vrij veel jumpings gereden. In de dressuur liggen de scores vaak dicht bij elkaar, terwijl het afsluitende jumping onderdeel het klassement nog volledig door elkaar kan gooien en het dus belangrijk is dat die balken in de lepels blijven liggen. Daarnaast train ik natuurlijk ook op dressuur en probeer ik mijn paarden conditioneel in orde te krijgen.


Wat staat er nog op het programma dit zomerseizoen?
Als alles blijft meezitten, zou ik dit jaar nog graag deelnemen met Boy aan een aantal 2 sterren wedstrijden. Met Alaric hoop ik om dit jaar enkele 3 sterren wedstrijden te rijden. Tussendoor neem ik deze paarden ook regelmatig mee op jumping of op tornooi. Daarnaast heb ik nog 2 jonge paarden waar ik eerst wat jumping parcoursen mee zal rijden om dan in de zomermaanden hopelijk hun eerste stappen te zetten in de eventingwereld.


Wouter DecleeneVolgend jaar is er het EK voor landelijke ruiters, heb je ambities om daaraan deel te nemen?
Zeker en vast. Het Europees kampioenschap voor landelijke ruiters is altijd een unieke belevenis, zeker wanneer deze wedstrijd in eigen land doorgaat. Het zal vast en zeker een mooie wedstrijd worden daar op de Galgenberg in Tongeren, dus ik ga mijn uiterste best doen om me te bewijzen en als alles meezit hoop ik dan ook om in de selectie te worden opgenomen.


Door wie word je gecoacht?
Ik mag al enkele jaren les volgen bij Raf Kooremans. Hier heb ik enorm veel aan. Hij begeleidt mij zowel voor dressuur, springen en cross.


Zijn er in België genoeg mogelijkheden om aan eventing te doen en wat kan er beter?
Er zijn in België zeker voldoende mogelijkheden om aan eventingwedstrijden deel te nemen. Je kan van april tot november deelnemen aan eventingwedstrijden. Het jammere dit jaar aan de voorjaarswedstrijden van LRV was dat deze allemaal week op week op elkaar volgden en je dus -in het belang van je paard- niet aan al deze wedstrijden kon deelnemen. Moest hier iets meer spreiding tussen zijn, zou dat voor de ruiters en hun paarden idealer zijn denk ik, maar dit moet natuurlijk ook voor de organisatoren haalbaar zijn. Zij moeten vaak beroep doen op de goodwill van de terreineigenaars en hierdoor is het dus niet altijd vanzelfsprekend om meer spreiding te krijgen tussen deze wedstrijden.


Wouter De Cleene - Alaric de Lauzelle - Eventing Waregem (6)Rijd je alleen LRV, of ook nog iets anders?
Ik ben zowel aangesloten bij LRV als bij VLP. De LRV wedstrijden vallen meestal in het voorjaar en in het najaar, terwijl de nationale eventingwedstrijden meestal in de zomermaanden plaatsvinden, een combinatie van beide is dus perfect haalbaar.


Als er sprake zou zijn van een fusie tussen LRV en VLP, hoe zou je er dan tegenover staan?
Beide scenario’s zullen positieve en negatieve punten hebben, maar om eerlijk te zijn heb ik hier nog geen mening over. Ik probeer mijn tijd te steken in het zo goed mogelijk trainen van mijn paarden en laat deze discussie liever over aan de directies van beide federaties.