Vijf simpele gewoontes van topruiters die hen de beste van de wereld maken

Vijf simpele gewoontes van topruiters die hen de beste van de wereld maken

Als de beste ruiters ter wereld een piste betreden, lijkt het alsof alles vanzelf gaat. Het lijkt wel of ze op een paard geboren zijn. Natuurlijk is niets minder waar. Daarom vroegen we aan enkelen van hen kleine tips die hen helpen om te presteren op het hoogste niveau. 

Jessica Springsteen: "Ik vind het belangrijk om overzicht te houden. Daarom maak een soort van 'dagboek' per paard. Welke trainingen heb ik met hem gedaan? Wanneer is hij voor het laatst ontwormd? Wanneer heb ik gelongeerd en wanneer heb ik flatwork gedaan? Het is volstrekt normaal dat je zo een dingen niet allemaal kan onthouden. Toch verschaffen ze heel wat nuttige informatie. Als je bijvoorbeeld merkt dat je paard telkens erg goed gaat op wedstrijd als je hem de dag ervoor aan de longe hebt gewerkt, weet je dat je dat stramien moet aanhouden. Als je paard even wat minder presteert en het is lang geleden dat je hem ontwormd hebt, kan hij misschien een onderliggend probleem hebben. Deze informatie zal je helpen om bepaalde patronen op te merken". 

Beezie Madden: "Misschien erg belachelijk maar ik vind het erg belangrijk om telkens verzorgd voor de dag te komen. Ik zorg er dus voor dat mijn getuig en laarzen altijd gepoetst zijn, zeker als ik op wedstrijd gaat. Als je weet dat zowel jij als je paard er goed uitzien, dan zal dit waarschijnlijk je zelfvertrouwen een boost geven en zal dat je helpen om nog betere te presteren".

Lorenzo de Luca: "Je moet ook weten wanneer je een stap terug moet nemen. Als alles niet gaat zoals gewenst, kan dat voor veel frustraties zorgen. Als je merk dat op hoger niveau even niet alles gaat zoals je wil, moet je zeker niet verlegen zijn om even wat lager te springen om terug aan de basics te werken. Als daar weer alles goed gaat, kan je opnieuw opstappen naar hoger niveau". 

Daniel Deusser: "Ik vraag altijd aan mijn grooms om mijn rondes te filmen. Door naar die video's te kijken en ze te analyseren, kan je goed je vooruitgang en je verbeterpunten zien. Daar kan je erg veel uit leren". 

Julien Epaillard: "Maak er een gewoonte van om iedere dag voor het rijden even de benen van je paard te voelen en te bekijken of er afwijkende dingen zijn dan normaal. Het is ook goed om je paard regelmatig – eens per week bijvoorbeeld – te temperaturen zodat je weet wat zijn normale waarden zijn als er eens iets mis is".


Bron: Bitmagazine/FEI