Verwarring rond niet gesanctioneerde shows opnieuw opgelaaid in Ocala

Verwarring rond niet gesanctioneerde shows opnieuw opgelaaid in Ocala


Het World Equestrian Center (WEC) in Florida, USA, heeft een beslissing genomen die een ommekeer betekent: het zal geen door de US Equestrian (USEF) georganiseerde hunter/springwedstrijden houden, waardoor het onderwerp van niet goedgekeurde wedstrijden opnieuw ter sprake komt. 


In november 2020 was er al een geschil tussen het WEC en de USEF rond het besluit van WEC om tijdens het 12 weken durende Ocala Winter Spectacular (6 januari tot 28 maart) tegelijkertijd door de National Snaffle Bit Association goedgekeurde wedstrijden te organiseren als door de nationale federatie goedgekeurde wedstrijden. De USEF trok de vergunningen van het centrum voor hunter/jumper-wedstrijden in en verklaarde dat het combineren van de wedstrijden door WEC "verwarrend" was en "de veiligheid en het welzijn van paarden en mensen in gevaar bracht".

De USEF stelde de FEI er destijds van in kennis dat deze evenementen niet waren goedgekeurd, hetgeen betekende dat de FEI kon beslissen of zij de regel inzake niet-toegestane evenementen zou toepassen. Deze regel bepaalt dat elke FEI official, geregistreerde atleet of paard dat deelneemt aan een niet goedgekeurd evenement tot zes maanden ongeschikt kan worden verklaard voor deelname aan FEI wedstrijden en dus ook nationale wedstrijden.

In januari 2021 werd een overeenkomst bereikt tussen het WEC en de USEF en de organisaties zeiden dat ze zouden "samenwerken in het beste belang van de sport", zodat het centrum gesanctioneerde wedstrijden kan organiseren. In een gezamenlijke verklaring verklaarden WEC en USEF dat zij "een plan aan het formuleren waren". USEF trok haar verzoek aan de FEI in om de Ocala Winter Spectacular van 2021 onbestraft te verklaren. Drie maanden later heeft het centrum een draai van 180 graden gemaakt en in een verklaring op 23 april gezegd dat "alle wedstrijden van 2021" op de locaties in Wilmington, Ohio, en Ocala vanaf 3 mei zullen worden goedgekeurd door de National Snaffle Bit Association.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...


Bron: Horse & Hound