Toon Maes: "Dressuur training heeft me enorm vooruit geholpen"

Toon Maes: "Dressuur training heeft me enorm vooruit geholpen"
Het Gouden Laars seizoen is ondertussen alweer in volle gang! Daarom is het tijd om bij te praten met Toon Maes die tijdens de derde manche in Meerdonk de Free Jump Rider van het concours was!

Hoe was het om in Meerdonk de beste ruiter van het concours te zijn?
Om eerlijk te zijn wist ik het niet, het viel totaal uit de lucht! In Welkenraedt kwamen ze naar mij toe om het te vertellen. Dat was toen wel even een varrassing. Want ik had er totaal niet aan gedacht. Natuurlijk is het altijd fijn om te horen dat je als beste hebt gepresteerd in een weekend. Vooral bij een wedstrijd als de Gouden Laars is dat echt een eer.

Hoe kijk je tegenover de rest van het GL-seizoen? Wat zijn je doelen dit seizoen?
Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk wedstrijden van de Gouden Laars meedoen. Maar eind mei heb ik eerst examens waardoor ik er helaas wel een Neerroeten moet missen.

De reden dat ik zoveel mogelijk wedstrijden van de Gouden Laars wil rijden is omdat je overal komt. Het is enorm goed voor de paarden om op verschillende plaatsen te rijden, nieuwe pistes te ontdekken en ervaring opdoen.

Wat mij ook extra motiveert is het feit dat de jeugd tegen elkaar strijd. Als je op normale concoursen start is dat soms wat lastig omdat je dan tegen gevestigde combinaties moet rijden die veel meer ervaring hebben.  Op een Gouden Laars wedstrijd kan je je meten met leeftijdsgenoten. Dan weet je waar je staat in je progressie.

Door wie word je getraind?
Voor springtraining train ik al jaren met Jan Hoste. Aan hem weet ik exact wat ik heb en samen hebben we al vele succes mogen beleven. En sinds 2 jaar heb doe ik naast springtraining ook dressuur training bij Saskia Hambrouck.

Het toeleggen op de basis met dressuur heeft me enorm vooruit geholpen. Voorheen lieten we dit wel eens achterwege, want springen was toch leuker! Maar nu ik bij Saskia train merk ik echt dat mijn paarden beter voor elkaar zijn. In de ring blijven we kalmer en de conditie van mijn paarden is enorm vooruit gegaan.

Naar welke ruiter kijk je het meeste op?
Er zijn zoveel ruiters op nationaal en internationaal niveau die geweldig zijn. Maar het meeste kijk ik wel op naar Marcus Ehning. De manier waarop hij rijdt is fantastisch. Het maakt niet uit of hij 1.00m springt of 1.60m het past allemaal precies en ziet er simpel uit. Die man is ongelooflijk!

Aan welke wedstrijd zou je ooit wel eens willen deelnemen?
Om eerlijk te zijn ben ik daat niet echt zo mee bezig. Ik pak de kansen die komen, zoals bijvoorbeeld deelnemen aan de Gouden Laars. Wel kan ik zeggen dat het met best wel gaaf lijkt om eens op speciale locaties te rijden. Van die wedstrijden zoals in Versailles of op het strand van Miami. Dat is eens totaal wat anders.

Wat is je mooiste herinnering tot nu toe in de paardensport?
De Z-Tour dit jaar. Ik geloof dat ik nog nooit zo een succesvol concours heb gehad. Van de negen dagen dat ik aan de start kwam had ik zes keer prijs. Zo mogen ze wel vaker zijn.