Jarno Verwimp: "Selectie voor EK pony's zou kers op de taart zijn"

Op zaterdag 23 april kroonde Jarno Verwimp zich opnieuw tot nationaal eventing kampioen bij de pony's. Equnews wist de jonge belofte te strikken voor een gesprek over zijn kampioenschap en zijn toekomstplannen.

[caption id="attachment_23290" align="alignright" width="217"]Jarno Verwimp met zijn C pony waarmee hij in 2013 ook al kampioen werd Jarno Verwimp met zijn C pony waarmee hij in 2013 ook al kampioen werd[/caption]

Had je deze overwinning verwacht?
Neen ik had deze overwinning zeker niet verwacht. Het hele seizoen was reeks 5 een druk bezette reeks en het was steeds een nek aan nek race mat Gauke Simons. Onze pony's behaalden dikwijls een overwinning of een ereplaats. Het was de nationale wedstrijd te Minderhout die zou bepalen wie er nationaal kampioen zou worden. Gauke startte in Minderhout met een sterke dressuurproef, maar door een foutloze jumping en cross kwam Edition Limitée op plaats 1, Orchid's Giovanni op plaats 2 en Kaio du Jonckeu op plaats 3 voor het dagklassement. Dit klassement gaf de doorslag voor het Aveve-criterium en zo behaalde ik de Nationale titel met Orchid's Giovanni, werd ik tweede met Edition Limitée en derde met Katio du Jonckeu.
Ik had nooit verwacht dat ik voor een tweede keer in mijn ponycarrière Nationaal kampioen zou worden. Eerder in 2013 won ik deze titel al eens met mijn C-ponyhengstje Harold Polaris.

Hoe heb je je hierop voorbereid?
Het eventingseizoen was een heel druk seizoen en samen met mijn vader hebben we zorgvuldig een planning opgesteld, welke wedstrijden we zouden lopen. Thuis rijd ik voornamelijk dressuur en wordt er weinig gesprongen. Om toch de jumping ervaring te blijven behouden, hebben we in de winterwerking van LRV enkele jumpings op DM-niveau meegedaan. We proberen er altijd voor te zorgen dat de pony's de werklust en het plezier van het werken blijven behouden. Na elke eventingwedstrijd ga ik stappen met de pony's om de stijfheid uit de spieren te krijgen. De pony's worden ook geregeld op de wei gelaten om eens goed te kunnen ontspannen. Dat hebben ze zeker nodig na de wedstrijdinspanning.

Jarno VerwimpWat staat er nog op het programma dit zomerseizoen?
Met Kaio heb ik reeds mijn kwalificatie voor het EK, maar ik zou me graag ook kwalificeren met Giovanni en Limitée. We zouden daarom komend weekend naar Marbach gaan om er een CCIP** te lopen. Daarna staan er nog een reeks PZ wedstrijden op het programma, zoals Tongeren, Merksplas, Genk en Nokere. En in Renswoude zou ik ook nog een CCIP** lopen met Kaio en CCI* meedoen met DV8 (als voorbereiding naar volgend jaar bij de paarden). Ik ga vooral proberen te genieten van de wedstrijden die nog komen, want dit is mijn laatste seizoen met mijn 3 toppony's. Daarna moet ik wegens mijn leeftijd over naar de paarden.

Rijd je enkel LRV, of ook nog iets anders?
Zowel LRV als VLP wedstrijden.

Naar wie kijk je op in de paardenwereld?
Al heel lang kijk ik op naar William Fox-Pitt. Als jong kind wou ik worden en rijden zoals hem. Hij heeft al vaak bewezen dat hij een topruiter is. Natuurlijk kijk ik ook op naar Karin Donckers. Haar prestaties en wilskracht vind ik een voorbeeld voor elke eventingruiter. Er zijn natuurlijk nog een pak ruiters, ook niet-eventingruiters, die ik bewonder. Thuis hebben we een pak DVD's van grote 3 en 4 sterreneventings en daar kijk ik geregeld naar samen met mijn vader.
We bekijken zowel de dressuur, de cross en de jumping. Zo probeer ik van mijn favoriete ruiters te leren.

Door wie word je momenteel gecoacht?
Bij de VLP worden alle ruiters die zich proberen te kwalificeren voor het EK gecoacht door Martine Eggerickx en Virginie Caulier. Ik probeer zoveel mogelijk deel te nemen aan de stages die zij organiseren. Thuis begeleidt mijn papa me tussendoor met de trainingen. Om mijn dressuur bij te schaven volgde ik les bij Ignace De Baere. Hij heeft me dressuur anders leren bekijken. Door hem rijd ik nu dressuur met veel meer plezier. Ik volg ook les bij Michèle George. Zij is echt goed in dressuur. In elke les pompt ze enorm veel energie, het is echt zalig om zo les te mogen volgen. We werken aan de punten die moeilijk zijn en proberen de oefeningen van de dressuurproef punt per punt te verbeteren. Ze leerde me ook hoe ik de pony's moet rijden in stresssituaties zoals op wedstrijden

Jarno VerwimpWil je later verder gaan in de paardensport? Zo ja, puur hobby of professioneel?
Momenteel zit ik in het 4de jaar TLO in het Bernardustechnicum te Oudenaarde. Daar krijg ik een goede basis om eigenlijk van mijn hobby mijn beroep te maken. Ik zou later graag de zaak van mijn ouders verder uitbouwen.

Is er nog een bepaalde wedstrijd waar je van droomt om die te winnen?
Een droom om een bepaalde wedstrijd te winnen heb ik niet echt, we (mijn pony's en ik) proberen steeds ons uiterste best te doen om zo goed mogelijk te presteren (wat niet altijd even makkelijk is). Gelukkig heb ik super pony's en veel mensen die me steunen en helpen. Mijn grootste droom voor het moment is de selectie te halen voor het EK pony's te Denemarken in augustus. Dat zou de kers op de taart zijn van mijn ponycarrière.