Het seizoen van .... Olivier Seynhaeve

Het seizoen van .... Olivier Seynhaeve
Met het einde van het jaar in het zicht komt Equnews opnieuw met de wekelijkse rubriek 'Het seizoen van ....'. In deze rubriek blikt een ruiter terug op zijn of haar seizoen. De eerste in het rijtje is Olivier Seynhaeve.

Welke was jouw beste prestatie van het voorbije seizoen?

Ik denk de regelmaat van enkele rankings te winnen. Alsook natuurlijk de Grand Prix winst en selectie voor Belgisch kampioenschap beschouw ik als grote prestaties.

Welke was de tegenvaller van het seizoen?

Op CSI*** Canteleu was er een tiental paarden voor ik de ring binnen moest een wolkbreuk tijdens de kwalificatie (1m50) voor de Grote Prijs. Eigenlijk wilde ik niet starten maar doordat het een kwalificatie was, ben ik tegen beter weten in toch gestart. Door de plassenvorming voor de hindernis, sprong Espoir te vroeg weg op een onmogelijke afstand en crashte in de oxer. Gelukkig hield hij hier maar enkele schaafwonden aan over. Maar daardoor heb ik hem de rest van het weekend ook niet meer gereden.

Welke was de tofste jumping waar je aan de start verscheen?

Dit is wel een heel moeilijke vraag. Er waren heel veel leuke jumpings, maar ik denk als wedstrijd, waar het sportief en sociaal het leukst was, aan jumping Beervelde, Luik  of aan Fontainebleau. Dit zijn wedstrijden waar een plezante sfeer hangt zowel als tijdens het rijden als langs de piste.

Welk paard van jou heeft je het meest verrast of eerder bevestigd wat je ervan verwacht had?

Ik denk dat Espoir zowel bevestigd heeft alsook verrast. We wisten dat hij een goed paard was, maar dat hij zo snel op dit niveau zou meedraaien is ongelooflijk. Hij won dit jaar al 5 ranking proeven en een heleboel andere ereplaatsen. Hij won onder andere ook de GP van Strazeele en 6 dagen later een 1m50 proef op CSI*** luik.
Ook fancy liet van zich horen en won maar liefst 11 internationale proeven en 11 top 10 klasseringen.

Welk paard stelde teleur dit seizoen?

Ik denk dat dit jaar geen enkel paard mij heeft teleurgesteld. Allemaal deden ze hun best! Zelfs mijn jonge paarden op regionale jumpings. Ze kunnen niet elke jumping op hun best zijn, maar toch bevestigden ze telkens weer dat ze ervoor willen gaan en werken voor de goede resultaten. Mijn broer Bart Vandecasteele selecteert al vele jaren jonge en competitie paarden die goed presteren.

Wie is voor jou de doorbraak van 2014?

In België zijn er wel enkele ruiters die doorgebroken zijn dit seizoen. Zo hebben we Gilles Dunon die een ongelooflijk seizoen heeft beleefd met zijn Belgische titel als beloning.  Pieter Kenis die zowel de beker heeft gewonnen bij de jeugd als bij de seniors, en ga zo maar door.

Wat is het hoogste prijzengeld dat je het voorbije seizoen won op een wedstrijd?

In Auvers won ik 2 ranking proeven en nog enkele nevenproeven. Hierdoor had ik een mooie winst som.

Wat betekent zo een mooi seizoen voor jou?

Door dit seizoen heb ik enorm veel mensen leren kennen. Zowel ruiters, eigenaars en sponsors. Onlangs kreeg ik Contact van de Heffinck erbij op stal Euro-Equitation van Hubert Hamerlinck. Zelf zijn we ook nog steeds op zoek naar goede jonge paarden. Hierbij wil ik deze mensen dan ook bedanken om hun vertrouwen en geloof in mij te stellen.