Christian Kukuk's Mumbai: Een Belgische klassieker met een stamboom die topsport ademt

Christian Kukuk's Mumbai: Een Belgische klassieker met een stamboom die topsport ademt

Christian Kukuk heeft met zijn Belgische hengst Mumbai de harten van paardenliefhebbers veroverd, zowel in Europa als overzee in de Verenigde Staten. Mumbai, een athletische schimmel geboren in 2012, is een opvallend voorbeeld van Belgische fokkerskunst en heeft een stamboom die bulkt van de topgenen voor de springsport. Mumbai belichaamt de beste tradities van de Belgische fokkerij en vertegenwoordigt het streven naar excellentie in de springsport, met een indrukwekkende afstamming.

Afstamming 

Mumbai, een Belgische klassieker met een stamboom die de topsport ademt met elke hengst en elke merrie in de eerste vier generaties. Een wereldwijde zeldzaamheid, zoals Belgische fokkers hun selectie cultiveren.

De hengst is een zoon van de beroemde Diamant de Semilly, zelf een legendarische springhengst uit Frankrijk die bekend staat om zijn uitzonderlijke vermogen en techniek. Aan moederszijde voert Mumbai de beste Belgische bloedlijnen, met Ischgl de Muze als moeder, een nakomeling van Nabab de Reve en Chin Chin. Deze combinatie van bloedlijnen staat garant voor atletisch vermogen, springkwaliteiten en competitiedrang.

Zijn moeder, Ischgl de Muze, heeft zelf een indrukwekkende afstamming met topnamen zoals Nabab de Reve, Quidam de Revel en Chin Chin, allemaal tophengsten die hun stempel hebben gedrukt op de moderne springsport. Deze verfijnde genenpool heeft Mumbai een sterke basis gegeven voor een veelbelovende carrière.

Mumbai is een product van het Belgische fokkersmilieu, met zijn typerende kwaliteit en prestatie in de springsport. Fokker Kurt De Clerq is trots op Mumbai's prestaties: "Ik heb altijd in Mumbai geloofd en zijn resultaten spreken voor zich."

Sportcarrière

In het voorjaar van 2018 maakte de hengst zijn internationaal debuut onder Nick Vrins. Het duo kwam net geen half jaar samen aan de start. "Het is geweldig om te zien dat Mumbai nu zijn potentieel waarmaakt en al op jonge leeftijd een 1.60m-wereldbekermanche kon winnen", zei de ruiter zelf.


Onder de bekwame begeleiding van Christian Kukuk heeft Mumbai al indruk gemaakt op het wedstrijdcircuit. In het voorjaar van 2019 maakte de Duitse ruiter zijn entree in de springsport met de toen zesjarige hengst. Na enkele jonge paarden-rubrieken stond in november al meteen een vijfsterren uitdaging voor de hengst op de planning en kwamen ze in Stuttgart drie dagen op het hoogste niveau aan de start tot op een hoogte van 1.50m. De laatste dag besloot het duo met een zevende plaats in de 1.45m rubriek. 

De eerste overwinning boekte het succesvolle paar in 2020 in Riesenbeck waar ze de CSI2* 1.45m Grote Prijs op naam schreven. Wat later dat jaar in december volgde hun eerste overwinning op vijfsterren niveau en won het paar de Wereldbekermanche in Riyadh. In totaal mochten ze al vijftien keer plaatsnemen op het podium, waaronder elf keer op het hoogste schavot. Opvallend - een derde plaats bleef altijd uit. 





Bron: Spring Reiter (Bewerkt)