Al na de eerste dag van de dressuur gaf Groot-Brittanië duidelijk aan die ene medaille in de wacht te slepen. Dag twee veranderd aan deze verwachting niets. Het Britse team leidt voorlopig het klassement met een totaalscore van 79,407%. Een score die voornamelijk te danken is aan het imponerende optreden van de 27-jarige Charlotte Dujardin. Op de rug van Valegor (v. Negro) verliet ze de Londense dressuur ring onder begeleiding van een spontaan rechtstaand, applaudiserend publiek. Haar score van 83,663% ligt dan ook meteen aan de basis van de Britse leiderspositie.

Duitsland (78,845%) volgt op een tweede plaats voor buurland Nederland (76,809%). Eerder vandaag gaf Edward Gal de Nederlanders opnieuw hoop. Toch was het Adelinde Cornelissen die wist te presteren boven alle verwachtingen in. Samen met Parzival (v. Jazz) reed de 33-jarige Nederlandse een ongedwongen, gemakkelijk ogende Grand Prix wat resulteerde in een score van 81,687%. Goed voor een uiteindelijke tweede plaats in het voorlopig individueel klassement.

Op het laatste moment verving de 42-jarige Claudia Fassaert Belgisch dressuur ruiter Jeroen Devroe voor de Olympische Spelen. Blijkbaar gaf dit extra motivatie voor de amazone en haar 12-jarige merrie Donnerfee (v. De Niro). Het duo strandde na de Grand-Prix op de 21ste plaats. Slechts de beste zeven landen en beste elf individuele ruiters (die niet uitkomen in een landenteam) na de Grand Prix gaan door naar de Special. Dit betekend dat De Belgische Claudia ook aan de start zal verschijnen van deze proef, die op dinsdag 7 augustus zal verreden worden.

bron: equnews.be