Volgens Cook wordt het huidige systeem te veel gebaseerd op de wereldranglijst van de FEI, waarin prestaties met meerdere paarden worden meegenomen. Dit bevoordeelt ruiters die over meerdere toppaarden beschikken en benadeelt degenen die slechts één geschikt paard hebben. "Waarom zouden de punten van andere paarden moeten meetellen als je maar één paard mag rijden op de Olympische Spelen?", vraagt Cook zich af. Hij pleit ervoor om selecties te baseren op de prestaties van specifieke ruiter-paardcombinaties, wat volgens hem eerlijker zou zijn.

Cook stelt een meer transparant en objectief systeem voor, waarin prestaties met het paard dat voor de kampioenschappen wordt ingezet, centraal staan. Hij suggereert een combinatie van objectieve resultaten en subjectieve ervaring, maar benadrukt dat het huidige gebrek aan transparantie problematisch is. "Niemand weet precies welke criteria de selectiecommissie gebruikt, en dat creëert veel onzekerheid," aldus Cook.

Daarnaast wijst Cook op het belang van minimale eisen, zoals deelname aan een 5* Nations Cup met het paard dat voor de kampioenschappen wordt ingezet. Volgens hem zou dit de selectieprocessen eerlijker maken en jonge ruiters meer kansen bieden om door te breken. Hij waarschuwt dat het huidige systeem te veel gericht is op ervaren ruiters, wat de doorstroom van jong talent belemmert.

Cook’s kritiek komt niet uit het niets. Zijn eigen ervaringen tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen van 2023, waar hij zonder eerdere Nations Cup-deelname met Caracole de la Roque werd geselecteerd, hebben hem doen inzien dat ervaring met een specifiek paard cruciaal is.

Tot slot uitte Cook zijn bezorgdheid over het verlies van Amerikaanse paardeneigenaren aan andere landen, mede door de ondoorzichtige selectieprocedures. "Eigenaren willen weten waar ze aan toe zijn, en het huidige systeem maakt dat lastig," aldus Cook.

Het is nu de vraag of de Amerikaanse ruitersportbond en het selectieteam zijn suggesties ter harte zullen nemen. Cook hoopt in elk geval dat zijn kritische uitlatingen niet nadelig zullen zijn voor zijn toekomst in het Amerikaanse team.