Belgen ontgoochelen op het Wereldkampioenschap in Samorin

Belgen ontgoochelen op het Wereldkampioenschap in Samorin
Op zaterdag 17 september vonden in het wondermooie complex X-Bionic Sphere te Samorin, nabij Bratislava, de Wereldkampioenschappen Endurance plaats. 140 combinaties uit 47 landen kwamen aan de start. 25 teams namen deel , waaronder het Belgische met Elisa Arnould (Divine d'Aranguren), Peter Bastijns (Shakira de Alborada), Pierrot Di Geronimo (SD Mengali), Louna Schuiten (Petra El Boheira) en Romane Yernaux (Sichen des Sauvlons).

Onze vertegenwoordigers vertrokken aan een mooie snelheid van 18km/u, volgden perfect de uitgestippelde strategie, en hielden gedurende de hele dag het hoofd koel.  Een eerste zware klap kwam er bij het vertrek voor de 3e lus (75km), met de eliminatie van Shakira voor mankheid. De rest slaagde er echter in om kalm te blijven en verder te rijden aan een snelheid van 18 – 18,5 km/u.  Een volgende eliminatie kwam er voor SD Mengali op 140km.  Een lichte uitdroging lag hiervoor aan de basis, maar 3 Belgische koppels konden de wedstrijd nog verderzetten.  Zonder verdere eliminaties was de Belgische ploeg nog steeds in de running voor het klassement.  Op dit moment stond een zelfverzekerd België 6e in de rangschikking.

De laatste ronde wordt afgelegd aan een snelheid van 20km/u. Divine en Petra lopen ongeveer 5 minuten voor Sichen. En bij aankomst staat België vijfde in het klassement. Maar dan slaat het noodlot toe bij de laatste controle: Divine mankt omwille van een blein. Petra en Sichen passeren de controle zonder probleem.  Spijtig genoeg beschikt België met 2 combinaties niet meer over een team.

De ontgoocheling bij onze landgenoten is groot, te meer omdat er geen tactische fouten werden gemaakt.  Desondanks dient de selectie toch gefeliciteerd te worden daar de 3 paarden die de aankomst bereikten, elk hun snelheidsrecord op de 160km verbraken ( 18,5 voor Divine en Petra(30e in het eindklassement), 18 voor Sichen(35e in het eindklassement)).  Hoedje af ook voor deze laatste: deze kruising Arabier ( Fanatyk) en draver uit de fokkerij des Sauvlons in Villers-Potterie bij familie Houassin, slaagde hier met succes in zijn 17e CEI, tussen onder andere 4 internationale kampioenen ( 2 EKjr, 1EKsr, 1WKsr). Bravo!

Individueel is de overwinning voor Juma Punti (ESP) aan meer dan 23km/u gemiddeld, op de voet gevolgd door Alex Luque (ESP) en Nazeer El Khalifa (BAH). Bij de teams vinden we logischerwijs Spanje ( onverslagen de laatste 2 jaar) op de eerste plaats. Het zilver is voor Frankrijk en het Brons voor Nederland.