World Cup Jumping Leagues' wereldwijde uitslagen

World Cup Jumping Leagues' wereldwijde uitslagen

Aan het einde van weer een druk seizoen zijn de definitieve standen bevestigd in alle 12 FEI Jumping World Cup™ 2023/2024 Leagues over de hele wereld. In totaal hebben 719 atleten uit 64 landen gestreden op zes continenten, en 525 atleten hebben punten verzameld op hun respectievelijke Leaguetabellen.

West-Europa

De West-Europese Liga had dit seizoen 14 etappes, en in totaal kwamen 172 atleten aan de start tussen oktober 2023 en februari 2024, waarvan 97 punten behaalden.

De competitie begon met een dubbele overwinning voor Richard Howley uit Ierland in Oslo, Noorwegen en Helsinki, Finland, terwijl de Belg Gregory Wathelet de eer behaalde in de derde etappe in Lyon, Frankrijk. Olympisch kampioen, de Brit Ben Maher, won de vierde etappe in Verona, Italië en ook in november wonnen de Fransman Kevin Staut en de Duitser Marcus Ehning in respectievelijk Stuttgart, Duitsland en Madrid, Spanje.

In december waren er nog twee Britse overwinningen, met Harry Charles op de eerste plaats in A Coruña, Spanje en vervolgens Ben Maher die het seizoen dubbel maakte met een grote thuisoverwinning in Londen. De Duitser Christian Ahlmann won de negende etappe in Mechelen, België om 2023 af te sluiten.

De Belg Pieter Devos won vervolgens de tiende etappe in Bazel, Zwitserland om het nieuwe jaar goed te beginnen voordat de Ier Daniel Coyle zijn tweede overwinning op rij behaalde in Leipzig en Amsterdam. De regerend Europees kampioen, de Zwitser Steve Guerdat, stond bovenaan in de voorlaatste etappe in Bordeaux, Frankrijk en de uiteindelijke winnaar van het drukke seizoen was de 24-jarige Nederlander Lars Kersten die iedereen verraste in Gothenburg, Zweden vorige maand.

De winnaar van de Liga was echter de al lang bestaande leider en al lang bestaande nummer één van de wereld, Henrik von Eckermann uit Zweden, die een enorme 86 punten behaalde. De Brit Harry Charles en de landgenoot van Von Eckermann, Peder Fredricson, eindigden gelijk op 73 punten, maar Charles kreeg de voorkeur voor de tweede plaats, terwijl Maher vierde werd, Staut vijfde werd en Guerdat - drievoudig kampioen van de FEI Jumping World Cup™ - zesde eindigde in het eindklassement.

Finale wedstrijd

De laatste wedstrijd van de acht etappes tellende Noord-Amerikaanse League vond afgelopen zondag plaats in Ocala, Florida, VS, met de overwinning voor de Ier Daniel Coyle, wat zijn positie aan de top van de Leaguetabel bevestigde na een spectaculaire reeks prestaties aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

De 29-jarige, die rijdt voor Lothlorien Farm in Canada, verzamelde zijn eerste punten in november in Toronto, maar het was zijn beslissing om deel te nemen aan enkele evenementen in de West-Europese League die hem op weg hielp naar een totaal van 75 punten, waarmee hij ruim voorlag op Daniel Bluman uit Israël op de tweede plaats met 43 punten.

Ierlands Shane Sweetnam eindigde als derde, voor de Britse Jessica Mendoza op de vierde plaats, terwijl de Amerikaanse Jill Humphrey op de vijfde plaats terechtkwam in het eindklassement van de League en de hoogstgeplaatste atleet uit West-USA was met goede resultaten in Las Vegas en Fort Worth in november en december. Nog een Ier, Conor Swail, eindigde als zesde.

Kleinste

De Zuidoost-Aziatische League was numeriek gezien de kleinste, met in totaal negen Indonesische deelnemers die punten verzamelden over drie etappes op eigen bodem in Jakarta-Pulomas en Cinere-Depok in november en december. De winnaar van de League was de 35-jarige Ferry Wahyu Hadiyanto, die twee keer bovenaan eindigde met de 10-jarige merrie Cascadella de Revel G. Tweede werd Marcho Alexandro en Erwin Yoga eindigde als derde.

Het was een volledig Nieuw-Zeelands aangelegenheid in de vijf etappes tellende Nieuw-Zeelandse League, die begon in Hastings in oktober en eindigde op Woodhill Sands in Auckland begin januari, waar Brooke Edgecombe tot kampioen werd gekroond. Het was voor de 43-jarige ruiter de eerste titel ooit, hoewel ze tweemaal de finale van de serie won en tweemaal als tweede eindigde op de Leaguetabel. 

Bovenaan

De Japanse League liep van april tot december vorig jaar en trok 22 deelnemers, waarbij Shinichiro Sugiyama als winnaar uit de bus kwam na deelname aan alle zeven etappes. De actie vond plaats in Osaka, Kakegawa, Nasu, Fuji en Miki, en de 44-jarige ruiter reed de 13-jarige Hannoveraanse ruin Rising Sun gedurende de hele serie, punten verzamelend bij elke uitstap en een dubbele overwinning behaalde in Osaka in oktober en Miki in december.

Runner-up was Yugo Mori met de 16-jarige ruin Kay Em Bambalou, terwijl Kazuki Takizawa als derde eindigde en Daijiro Mashiyama als vierde.

De Zuid-Afrikaanse League vond plaats van mei tot oktober 2023, met locaties in Midrand, Kromdraai, Shongweni en Brits. Bronwyn Meredith dos Santos won de zes etappes tellende League, voor Ashlee Healy op de tweede plaats en Lisa Williams en Jeanne Korber op de derde en vierde plaats.

Centraal-Europese Liga

De Centraal-Europese Liga bereikte een spannende climax tijdens de Finale in Krakau, Polen vorige maand, waar de Let Kristaps Neretnieks de titel binnenhaalde vóór de Tsjechische Sara Vingralkova, terwijl Angelos Toulopis uit Griekenland als derde eindigde.

Toulopis was een van slechts twee kanshebbers uit de Zuidelijke Sub-Liga van de CEL, de overige 15 starters kwamen allemaal uit de Noordelijke Sub-Liga van de CEL. En het form-boek hield stand.

Vingralkova had de Noordelijke Liga gewonnen terwijl Neretnieks tweede eindigde in dezelfde Sub-Liga. Ondertussen was Toulopis altijd een belangrijke mededinger nadat hij de ranglijst van de Zuidelijke Sub-liga had aangevoerd.

Arabische Liga

De Arabische Liga bestaat uit twee Sub-Liga's, en Egyptische ruiters domineerden de Noord-Afrikaanse Sub-Liga terwijl ruiters uit het Koninkrijk Saoedi-Arabië de eerste en tweede plaatsen claimden in de Midden-Oosten divisie.

Tokyo Olympiër Mouda Zeyada stond aan het hoofd van Abdelrahman Shousha en Zain Shady Samir om er een Egyptische één-twee-drie van te maken in de uiteindelijke ranglijst van de Noord-Afrikaanse Sub-Liga, terwijl El Ghali Boukaa uit Marokko en Vincent Zacharias Bourguignon hier respectievelijk vierde en vijfde eindigden. 

Ondertussen verzamelde Khaled Almobty uit Saoedi-Arabië, team gouden medaillewinnaar op de Aziatische Spelen in 2018 die ook deelnam aan de Longines FEI Jumping World Cup™ Final in Gothenburg, Zweden in 2019, 16 punten voor de derde plaats in Riyad begin december voordat hij een overwinning behaalde met Davenport VDL in Al Ain in de VAE toen 2023 ten einde liep. Meer punten in Abu Dhabi in januari en Koeweit in februari werden vervolgens versterkt met 20 punten voor de vierde plaats met Spacecake in Sharjah (VAE) vier weken geleden.

Zijn landgenoot Ramzy Al Duhami claimde de tweede plaats op de Midden-Oosten Sub-Liga tafel en Salim Ahmed Al Suwaidi landde op de derde plaats. In totaal streden 68 atleten in deze twee Sub-Liga's.

Australische Liga

Onderaan waren er tussen maart en december 2023 45 atleten actief, en de winnaar van de Australische Liga, de 30-jarige Thomas McDermott, kwam bij elke van de acht evenementen aan de start, spectaculaire resultaten behalend met de 11-jarige Iers gefokte Cooley Gangster wiens vroege carrière zich afspeelde in de sport van Eventing met de Ierse Katie O'Sullivan in het zadel.

Eurasian League

De Euraziatische Liga trok 47 atleten aan, met punten te behalen op zes evenementen tussen april en september vorig jaar. Ruiters uit Oezbekistan domineerden de eindstand door de top vijf in te nemen onder leiding van Khurshidbek Alimdjanov.

De winnaar verscheen alleen bij de eerste drie wedstrijden, eindigde als vijfde met de negenjarige Hannoveraanse hengst Champions League, op eigen bodem in Tashkent in de eerste ronde afgelopen april voordat hij de volgende keer won op dezelfde locatie een paar weken later. Een tweede overwinning, in Bishkek in Kirgizië in mei, was genoeg om de overwinning veilig te stellen voor de 43-jarige ruiter die in 2017 deelnam aan de Aziatische Indoor Spelen in Turkmenistan en vorig jaar aan de Aziatische Spelen in Hangzhou, China.

De tweede plaats op deze ranglijst ging naar Nurjan Tuyakbaev, terwijl Bekzod Kurbanov derde eindigde, Saidamirkhon Turgunboev vierde en Azam Tolibbaev vijfde werd. Iran's Faramarz Babolhavaeji eindigde op de zesde plaats.

De Zuid-Amerikaanse Zuid Liga bestond uit vijf etappes die plaatsvonden tussen april en november 2023 en het was geen verrassing toen Braziliaanse ruiters het leeuwendeel van de topplaatsen innamen, geleid door vijfvoudig Olympiër Doda de Miranda.


Bron: FEI