Vicky Van de Poel: "Deze crisis is eigenlijk een uitgelezen kans voor de fokkerij"

Vicky Van de Poel: "Deze crisis is eigenlijk een uitgelezen kans voor de fokkerij"

Another day in Coronatimes, dus tijd voor een nieuw interview! Vandaag spraken we met Vicky Van de Poel, amazone van Stoeterij het Molenhof en één van de sympathiekste amazones van België (als je het ons vraagt). Wij vroegen hoe ze haar tijd in quarantaine doorbracht, waarom ze haar toppaard Frenchy VDS aan Niels Bruynseels gaf en hoe de fokkerij momenteel loopt…

“Hoe ik mijn tijd in quarantaine doorbreng? In de stal” (lacht). “Door de week valt het allemaal erg goed mee: je hebt de paarden om te rijden, het is mooi weer en de veulentjes beginnen te komen. Op zich amuseer ik mij dus nog wel en valt alles tot nu toe erg goed mee. In het weekend is het wat minder natuurlijk want ik begin de wedstrijden wel echt te missen. Het besef dat we nog erg lang niet op wedstrijd zullen kunnen gaan, begint ook door te dringen dus dat knaagt wel. Het zou al erg leuk zijn als we terug op oefenjumping kunnen gaan zodat de paarden terug kunnen springen”.

“Ik ben ergens wel blij dat deze situatie voor iedereen hetzelfde is. Het is dus niet zo dat sommige ruiters wel op wedstrijd kunnen gaan en andere niet. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en moeten hier allemaal samen door. Natuurlijk is het erg jammer dat we momenteel geen wedstrijden kunnen rijden. Ik had zelf enorm uitgekeken naar het buitenseizoen aangezien ik een paar leuke 7-jarige paarden had. Ik keek er dus echt naar uit om hen internationaal te starten maar dat gaat nu dus niet. Daarnaast zag ik ook mijn vakantie naar Mexico en Miami in het water vallen, ik zou normaal naar daar afreizen om Niels en Frenchy aan te moedigen maar dat zal nu dus nog een jaartje moeten wachten”.

Vanwaar de beslissing om Frenchy naar Niels te brengen?

“Ik speelde al sinds september met dit idee. Ik wilde vooral niet dat Frenchy onder haar niveau moest springen. Ik heb haar vorig jaar regelmatig in een CSI3* of een CSI4* wedstrijd gestart en behaalde daar goede resultaten maar ik voelde dat ze meer kon. Daarom hebben we besloten om haar naar Niels te brengen. Hij zal haar volgens mij alle kansen geven om haar kwaliteiten te tonen. Dat heeft hij trouwens ook in Doha laten zien: met Frenchy onder het zadel behaalde hij meteen een achtste plaats in het 1m55. Dat heeft voor mij bevestigd dat ik de juiste beslissing had gemaakt. Ikzelf heb niet genoeg paarden om wekelijks een CSI5* wedstrijd te rijden en nu krijgt Frenchy de kans om te tonen wat ze allemaal in huis heeft. Ik heb met haar veel mooie momenten gehad, waaronder een zesde plaats op het BK vorig jaar, dus ik denk dat ik daarover al erg tevreden mag zijn, zeker omdat ik eigenlijk geen ervaring op dat niveau had. Voor Frenchy en Niels komt de ‘coronastop’ misschien wel op het juiste moment: ze kunnen nu van de extra tijd gebruik maken om echt een combinatie te worden. 

Van de Poel ziet nog voordelen in de huidige wedstrijdstop: “Ik denk dat dit erg goed is voor de fokkerij. Zo hebben we een aantal van onze beste merries laten spoelen omdat ze toch geen wedstrijden moeten springen. Dit is niet mogelijk in een ‘normaal’ wedstrijdseizoen aangezien ze dan bijna wekelijks aan het springen zijn. Ook onze hengsten zijn nu vers beschikbaar. We bieden deze service nu ook aan om onze klanten van een optimale service te voorzien. Ik denk dus dat deze coronacrisis wel goed kan zijn voor de fokkerij; paarden die normaal niet voor de fokkerij worden ingezet, zullen nu wel dekken of gespoeld worden. De toekomst ziet er dus op dat gebied wel rooskleurig uit”.

“Ik hoop natuurlijk wel dat ik dit jaar nog iets kan springen, zeker voor de jonge paarden zou dit welkom zijn. Ze zullen nu snel een jaar ouder zijn en zullen daarom volgend seizoen zonder veel ervaring aan de start komen. Het zou daarom leuk zijn als er dit jaar nog een paar wedstrijden zouden kunnen doorgaan zodat ze dit seizoen toch op zijn minst één wedstrijdpiste gezien hebben” (lacht).