Klassieke Cyclus Jonge Paarden by Stephex krijgt extra paardenkracht

Klassieke Cyclus Jonge Paarden by Stephex krijgt extra paardenkracht
Vorig jaar werden heel wat vernieuwingen doorgevoerd aan de Klassieke Cyclus Jonge Paarden. Vernieuwingen die een nieuw elan gaven aan dit mooie project dat een traditie is binnen het Belgische jumpinglandschap. Eind vorig jaar vond een evaluatievergadering plaats met organisatoren, ruiters, fokkers, eigenaars en stamboeken. Een evaluatievergadering die zich dit jaar vertaalt in enkele bijsturingen die de Klassieke Cyclus Jonge Paarden een extra boost moeten geven. De aantallen deelgenomen paarden de voorbije jaren maken deze impact heel duidelijk ( zie grafiek in bijlage).

De eerste boost komt er alleszins van Stephan Conter en van Stephex. De komende drie jaar wordt Stephex de presenting partnervan de Klassieke Cyclus. Stephex zorgt namelijk voor extra prijzengeld waarmee de eigenaars van de winnende paarden van de cyclus zullen beloond worden tijdens het Belgisch Kampioenschap in Gesves. Voortaan spreken we dan ook van de Klassieke Cyclus Jonge Paarden by Stephex.

We zetten graag de goede zaken die blijven en die voor een meerwaarde gezorgd hebben op een rijtje, maar eerst staan we even stil bij de wijzigingen voor 2015. 

Wat verandert er ?

  • Twee nieuwe organisatoren worden toegevoegd aan de kalender. Sportstal Vanderhasselt in Ternat (VLP) en de unieke piste in Mons (Ghlin-LEWB) komen erbij. Zij vervangen aan Vlaamse zijde Vlamertinge en aan Waalse zijde de manche van Courriere (die vorig jaar al verhuisde naar Gesves).

  • De 6-jarigen worden opnieuw verreden volgens een gewone barema A 2 fasen met wel verplicht 9 hindernissen in de eerste fase. De puntentelling is ook aangepast zodat er enkel extra punten zijn volgens het klassement voor de eerste 20 (in plaats van de top 30 zoals vorig jaar).

  • De rechtstreekse doorstroming van de winnaars per jaargang naar de finale van het Belgisch Kampioenschap is afgeschaft. Hiermee wordt het kampioenschap opnieuw volledig opengetrokken voor alle deelnemers.

  • De éénmalige selectiedag blijft behouden, maar een deel van het inschrijvingsgeld zal gebruikt worden als extra prijzengeld of bonussen. Dit wordt nog verder uitgewerkt in de loop van het seizoen.

  • De provinciale kampioenen van de 5-jarige paarden krijgen meteen een wildcard voor het Belgisch Kampioenschap in Gesves.

  • Bovendien worden er tien zesjarige paarden toegelaten aan het Belgisch Kampioenschap gebaseerd op internationaleresultaten.


 

Welke goede dingen blijven behouden?

Het programma, waarbij er per wedstrijddag twee leeftijdscategorieën gebundeld worden, blijft behouden.

o    Vrijdag             4-jarigen en 5-jarigen

o    Zaterdag          5-jarigen en 6-jarigen

o    Zondag             6-jarigen en 7-jarigen

Bij de 4-jarigen is er geen basisinschrijving te betalen en bovendien kan je rijden met een J03-licentie (de zogenaamdeprovinciale licentie)

Bij de 5-, 6- en 7-jarigen kan je deelnemen met een J08-licentie en blijft de lage basisinschrijving behouden.

De basisinschrijvingen sluiten af op begin maart aan het lage tarief van 50 euro, nadien betaal je 25 euro meer (of heel concreet 75 euro).  Vanaf de eerste cycluswedstrijd wordt dat een totaalbedrag van 100 euro per paard.  De juiste data worden later bekendgemaakt.

Opnieuw zijn er 9 wedstrijden, gespreid over het land en bijna altijd om de twee weken.

Bij de 4-jarigen, 5-jarigen en 6-jarigen worden de goedgekeurde dekhengsten gebundeld in de startlijst zodat ze op een vooraf gekend startuur in de ring komen.

En dan zetten we graag nog even de kalender in de kijker, een kalender waarbij ook de kampioenschappen voor jonge paarden de nodige aandacht krijgen. In Vlaanderen worden de cycluswedstrijden voorafgegaan door een Silver en ook in Wallonië worden nevenproeven voorzien.

 

  •        27-28-29  maart                       Hulsterlo                       VLP 

  •        10-11-12 april                           Pottes                           LEWB

  •        24-25-26 april                           Lier                              VLP 

  •        8-9-10 mei                               Basecles                       LEWB

  •        23-24-25 mei (Pinksteren)         Moerzeke                     VLP

  •        5-6-7 juni                                 Kuringen                       VLP

  •        19-20-21 juni                            Mons (Ghlin)                 LEWB              

  •        10-11-12 juli                             Ternat                          VLP

  •        17-18-19 juli                             Gesves                         LEWB


 

  •        28-29 juli                                 Gesves – Kwalificatie     LEWB


 

  •        30 april 1-2-3 mei                     Lummen – Belgisch kampioenschap 7-jarigen

  •        10 tot 16 augustus                    Gesves – Belgisch kampioenschap jonge paarden (4-5-6)

  •        17 tot 20 september                  Lanaken – Wereldkampioenschap jonge paarden


 

Bovendien wordt er verder afgesproken met de verschillende parcoursbouwers om ervoor te zorgen dat het opleidend karakter van de cyclus wordt behouden. Manche na manche een beetje moeilijker zodat de youngsters een ideale aanloop krijgen naar hun Belgisch kampioenschap.

Al deze wijzigingen zitten vervat in de nieuwe versie van het nationaal reglement jumping. Met deze acties is de Klassieke Cyclus Jonge Paarden by Stephex klaar voor een mooi sportief jaar 2015 !