Pieter Devos zorgt voor beste Belgische prestatie in CSI5* Grand Prix Doha. Belgische paarden domineren top vijf.

Doha zette zich zonet schrap voor de eerste CSI5* Longines Global Champions Tour Grand Prix van het seizoen én wat een ontknoping! Van de 39 startende combinaties slaagden er twaalf in om een foutloze eerste ronde te springen. Een barrage met 12 moest dus uitsluitsel brengen over de winnaar. Met ruiters als Kevin Staut, Malin Bayard-Johnssen en Maikel van der Vleuten in die barrage stond er alvast één ding vast: enkel een erg snelle barrage zou je de winst kunnen opleveren.

Snelle resultaten

1. Philipp Weishaupt - Just Be Gentle

2. Christian Kukuk - Nice van't Zorgvliet

3. Simon Delestre - Dexter Fonteins Z

De eerste ruiter die in de barrage van start mocht gaan, was Rashid Towaim Ali Al Marri. Hij reed zijn 13-jarige Concordess Nrw (v. Congress) in 41,09 seconden naar de finish maar kreeg daarbij helaas acht strafpunten achter zijn naam. Hij kon dus alvast een streep trekken door zijn droom om vandaag de Grand Prix te winnen. Hans-Dieter Dreher was als volgende aan zet. De Duitse ruiter zadelde de VDL Zirocco Blue afstammeling Elysium om in 35,95 seconden naar de finish te springen. Het duo liet hierbij alle balken in de lepels dus de overige combinaties wisten alvast wat hen te doen stond: de nul behouden én het sneller doen dan Dreher.

De tijd van Dreher zou uiteindelijk niet standhouden. Dreher werd van de troon gestoten door zijn landgenoot Philipp Weishaupt. De ruiter van Ludger Beerbaum Stables kon in het zadel van Just Be Gentle (v. Tyson) een foutloze ronde springen in 34,47 seconden, een tijd die geen enkele andere combinatie scherper kon stellen. Zijn collega Christian Kukuk kwam het dichtst in de buurt. Hij reed de 10-jarige BWP-merrie Nice van't Zorgvliet (v. Emerald) foutloos rond in 34,42 seconden. Dit leverde hem de tweede plaats op. Simon Delestre vervolledigde de top drie. Zijn Dexter Fontenis Z (v. Diarado) liet alle balken in de lepels en stopte de chrono na 34,46 seconden.

De rest van de top vijf kwam in handen van amazones. Malin Baryard-Johnsson en H&M Indiana (v. Kashmir van Schuttershof) eindigden op de vierde plaats. Zij sprongen een foutloze ronde in 34,65 seconden. Ioli Mytilineou en Levis de Muze (v. Elvis ter Putte) eindigden op de vijfde plaats na een foutloze ronde in 35,51 seconden.

De beste Belgische prestatie kwam van Pieter Devos. Hij kon zich met Mom's Toupie de la Roque (v. Kannan) plaatsen voor de barrage. Daar zette het duo een erg snelle tijd neer (36,53 seconden) maar een springfout verwees hen naar de tiende plaats.