OPINIE: De Belgische paardensport dreigt van economische grootmacht naar vergeten kind te evolueren

OPINIE: De Belgische paardensport dreigt van economische grootmacht naar vergeten kind te evolueren

"De paardensport brengt drie keer zoveel op als het voetbal," die titel verscheen vorige zomer na een grootschalig onderzoek. De Belgische paardensport(industrie) is (was) goed voor een jaarlijkse omzet van 3.3 miljard euro. "België is koploper in de springsport en paardenfokkerij," dat waren de woorden van Mr. Stephan Conter tijdens het Equigala. En vandaag? Vandaag lijkt de sport in de vergetelheid geraakt.

Woensdag 6 mei, 2020 staat momenteel gebrandmerkt als een zwarte dag. Gisteren werd immers beslist dat de sport nog even op zich moet laten wachten. Ruim drie maanden om exact te zijn.

De impact is echter groter dan enkele wedstrijden die we zullen missen. De 'industrie ligt op zijn gat'. De sector die een grote invloed had, en daar ook überhaupt trots op ging, slaagt er niet in de Belgische overheid duidelijk te maken dat een actieplan kan opgemaakt worden en zelf achter de schermen al voorhanden is.

Maandenlang gelobby van de federaties blijkt nergens op uit te draaien. PUNT, tijd voor actie!

Een - wat lijkt simpele beslissing - heeft zware gevolgen. Daarom is het nu tijd voor actie! Want zonder actie zijn de gevolgen nefast :

1. In Duitsland zal binnenkort het wedstrijdseizoen terug aanvatten. Er wordt daar dus een sportieve voorsprong gecreëerd op andere landen. Ruiters en paarden zullen er terug de routine opbouwen !
2. In enkele buurlanden en zelfs in China is lesgeven ondertussen opnieuw ingeburgerd. De basis stenen van onze rijke paardensport zullen ook hier minder snel bijbenen... wat de continuïteit van topatleten zal in het gedrang brengen.
3. De paardensport industrie MOET blijven draaien, willen we de economische waarde van onze sport (en ook paarden) behouden...


ACTIE

De Belgische politiek is een doolhof waar continue paraplu's uitklappen, daarom dient een hippische TASKFORCE van zwaargewichten opgericht te worden. Samen (of zonder) de federatie moet de Belgische politiek duidelijk gemaakt worden dat paardensport MET RESPECT voor social distancing geen probleem is. Het feit dat alle sporten gelijkgeschakeld worden door de Belgische overheid, is uiteraard iets wat ook de federaties niet hadden kunnen voorzien. Proximus en Telenet zouden achter deze merkwaardige gedachtensprong zitten maar dit is iets wat nog verder onderzocht moet worden...

Dat paardensport zelf de conditie en immuunsystemen kan bevorderen, verwijzend naar de wijze woorden van enkele virologen dat sporten de beste immuniteit is tegen het corona.

Bang afwachtend op een vaccin hopen we dat een taskforce 'onze' locomotief uit de station kan trekken...


BVH