Nederlands protocol wil geen wedstrijden bij temperaturen boven 35°C

Nederlands protocol wil geen wedstrijden bij temperaturen boven 35°C

De hitte van de komende dagen heeft verschillende belanghebbenden aan het denken gezet of het wel verstandig is om wedstrijden boven een bepaalde temperatuur door te laten gaan. Daarom heeft de Nederlandse prof. Dr. Marianne Sloet op verzoek van de Nederlandse sectorraad paarden een protocol aangaande extreme temperaturen opgesteld. 

Ze stelt dat organisaties van wedstrijden onder andere rekening moeten houden met de weersverwachtingen. Volgens haar is er bij een voorspelling van 30°C en meer voorzichtigheid geboden. Het wel of niet door laten gaan van het event moet volgens haar beoordeeld worden op basis van verschillende factoren. Zo is de aanwezigheid van wind en schaduw volgens haar een doorslaggevende factor. Er moeten, bij extreme temperaturen, ook voldoende drink- en koelwatervoorzieningen aanwezig zijn. 

Als er meer dan 35°C voorspeld wordt, raadt ze aan om het evenement af te gelasten. Volgens haar is dit opportuun omdat dieren bij deze temperaturen niet vervoerd zouden mogen worden. Een event dat zijn tijdstippen kan aanpassen door enkel in de ochtend (voor 12:00) of in de avond (na 18:00) wedstrijd te houden, zou eventueel wel zijn doorgang kunnen vinden.

Bron: Horses.nl