Marthe Heudens: "Ik zei nog lachend: 'ik ga winnen hé, tot straks!'"

Marthe Heudens: "Ik zei nog lachend: 'ik ga winnen hé, tot straks!'"

Marthe Heudens sprong enkele weken geleden naar de overwinning in het eindklassement van de Gouden Laars. Wij spraken haar na afloop.. 


Hoe heb jij je tijdens de Coronacrisis voorbereid op het buitenseizoen?

Tijdens de Coronacrisis zijn wij heel anders beginnen trainen, minder intensief omdat we al redelijk snel doorhadden dat het langer zou duren dan dat iedereen hoopte en we de paarden zeker niet wouden opbranden tegen dat we de concoursring weer mochten binnenrijden. We wouden de paarden ook graag zoveel mogelijk afwisseling geven, door vaker op wandeling te gaan, door verschillende oefeningen te doen en door een keertje meer op de wei te mogen.

Hebben je paarden rust gekregen of ben je blijven trainen?

De paarden op rust zetten wouden wij niet doen, aangezien we niet wisten wanneer we weer een ‘go’ zouden krijgen. Tenslotte hadden de paarden waar ik mee rijd nog niet zo veel gelopen voordien.

Had je verwacht dat je zou winnen?

In het begin van het seizoen had ik zeker niet verwacht dat ik zou winnen aangezien de paarden en ik nog niet lang een team vormden. Daarnaast was Linguini voordien nog nooit op dat niveau uitgebracht. Maar op de finaledag vertrok ik naar de jumping en zei ik al lachend: ‘Ik ga winnen hé, tot straks!’ Omdat ik wist dat we ex aequo op de eerste plaats stonden en aangezien Linguini zo gemakkelijk nul springt en ook nog eens snel kan zijn had ik er wel een goed oog op.

Wat ging er door je hoofd toen je besefte dat je gewonnen had?

Gho, ik was vooral fier! Fier op mijn paard en op geheel het team!

Kan je ons wat meer vertellen over je paard?

Linguini de la Pomme komt uit de stallen van Marcel de Ridder, het is een 9-jarige Marius Claudius x Tinka’s boy merrie. Ze is haast allergisch voor het hout en bovendien is ze nog snel ook. Ze stelt nooit teleur! Ik rijd ze nu op 1m40-1m45 niveau maar ze is zeker nog niet aan het eind van haar Latijn. Ze heeft op die korte tijd dat ik haar onder het zadel heb een enorme ego gekregen omdat zij weet dat ze goed is en dus ook wat meer mag dan een ander paard. Het is echt wel de prinses van de stal, zo noemen we haar dan ook, ‘prinses’.

Wat vind je in het algemeen van de Gouden Laars wedstrijden?

Ik vind dat een super fijn initiatief! Het is leuk om je te kunnen meten met je eigen leeftijdsgenoten! Daar doen we het ook voor en bovendien is het telkens goed georganiseerd.

Wat zijn je plannen voor het indoor-seizoen?

Wij zullen wat nationale concoursen rijden en nu en dan een internationaal 2 of 3 ster proberen mee pikken. En ons vooral voorbereiden op het buitenseizoen.

Zijn er ruiters waar je zelf naar opkijkt?

Marcus Ehning en Harrie Smolders natuurlijk! Zo licht in het zadel , zo stil met die handen en bovendien echte snelheidsduivels! Maar geef toe, elke ruiter dat op het hoogste niveau meedraait kan je iets van opsteken en kijk je automatisch wat naar op, toch?


Foto: Houou Tomita