LRV Eventingkampioenschap Minderhout 2017 wordt spannend en emotioneel

LRV Eventingkampioenschap Minderhout 2017 wordt spannend en emotioneel
Op 29 en 30 april 2017 organiseert LRV Sint-Clemens Minderhout de Nationale Finales van de AVEVE Eventing Cup. Op zaterdag 29 april 2017 staat het LRV Ponykampioenschap op het programma. Op zondag 30 april 2017 is het aan de paarden en de ruiters/amazones van de klasse Beginnelingen, Licht, Midden en Zwaar.

Het is voor LRV Minderhout al de twaalfde maal dat ze het Nationaal LRV Kampioenschap organiseren. In 2003 was de LRV-vereniging uit de Antwerpse Noorderkempen ook al gastheer voor een bijzonder geslaagd EK voor Landelijke Ruiters. Een hoogtepunt in de geschiedenis van de club en van LRV. Van 27 t.e.m. 30 juli vindt in Tongeren opnieuw een EK voor Landelijke Ruiters plaats. Voor de ruiters en amazones van de hoogste reeks,  ‘Zwaar’ wordt het een belangrijke test op weg naar een mogelijke selectie voor het Europees Kampioenschap in eigen land.

Gust Desmedt, Voorzitter van LRV Sint-Clemens Minderhout, kijkt met vertrouwen vooruit naar volgend weekend: “Sinds 1962 organiseren we ieder jaar een eventing wedstrijd. Het Europees Kampioenschap van de Landelijke Ruiterij 2003 in de Blauwbossen, toen België Europees Kampioen werd,  was het voorlopige hoogtepunt. Je mag gerust zegen dat we heel eventing-minded zijn in Minderhout. We beschikken hier over een crossparcours dat veelvuldig wordt gebruikt voor opleiding en training van eventingpaarden. Verschillende van onze leden werden LRV-kampioen en presteren of presteerden op internationaal niveau. Karin Donckers, Jef Desmedt, Dolf Desmedt en Marc Rigouts leerden paardrijden bij Sint-Clemens Minderhout en werden later olympische ruiter of amazone. Voor het Nationaal LRV Kampioenschap van 2017 willen we een veilige maar selectieve crossomloop neerzetten en we hopen natuurlijk ook weer een toffe LRV-sfeer te creëren, waarbij de combinaties de strijd aangaan maar achteraf ook samen een glas drinken en genieten van de sport.”

Herman Arnauts, Chef d’equipe en mee verantwoordelijk voor de definitieve selectie van de Belgische delegatie, ziet dit Nationaal Kampioenschap als een belangrijke test voor het nakende Europees Kampioenschap. “We zullen kunnen zien welke combinaties sterk presteren op de momenten die er toe doen. We hebben de combinaties van de klasse Zwaar van heel nabij opgevolgd, ze zijn door een uitgebreid begeleidingstraject met dressuur- en springlessen van Nick Van Laer en Raf Kooremans gegaan. De wedstrijd in Minderhout wordt een belangrijk ijkpunt maar we zullen uiteraard niet alleen naar het resultaat van Minderhout kijken. We hebben de afgelopen twee jaar een goed zicht gekregen op het niveau van de combinaties, zodat we straks een sterke selectie kunnen maken die in Tongeren hopelijk voor een mooi resultaat kan zorgen.”

Emotioneel
Voor de LRV-familie worden de finales van de AVEVE Eventing Cup een emotionele afsluiter van het LRV-eventingseizoen 2016-2017. Enerzijds is het uitkijken naar knappe en spannende sport in de mooie natuur van de Noorderkempen. Met het EK voor Landelijke Ruiters in Tongeren in het achterhoofd krijgt dit nationale kampioenschap nog een extra dimensie.
Anderzijds wordt het ook een moment waarop de gedachten regelmatig bij Jelle Mentens van LRV Meldert zullen zijjn. Jelle overleed begin deze maand op de wedstrijd te Vechmaal. Alle ruiters en amazones zullen in Minderhout met een zwarte rouwband rijden en het nummer 139 wordt niet toegekend. "Op dat nummer zullen we in de drie disciplines een moment van herdenking inlassen.  Dat zijn kleine gebaren, maar het toont wel dat LRV en de ruiters en amazones, Jelle nooit zullen vergeten." Zegt LRV-directeur Inge Vandael.

Wie worden de opvolgers van Jarno en Wouter
Vorig jaar ging de zege in de hoogste reeks van de pony’s naar Jarno Verwimp van LRV Gavere. Jarno is ondertussen aan de slag in de hoogste reeks van de paarden. Bij de pony’s van reeks 5, staat er zaterdag dus zeker een nieuwe kampioen op het podium. Bij de paarden op zondag is de kans reëel dat de regerende Nationale Kampioen, Wouter De Cleene (LRV Minderhout) zichzelf opvolgt. Hij staat aan de leiding in de selectiestand van de klasse Zwaar en zijn twee paarden zijn in topvorm. Maar dat laatste geldt ongetwijfeld ook voor alle andere combinaties die mee strijden om de titel. Het belooft dus alleszins een bijzonder interessant en spannend kampioenschap te worden in de Minderhoutste Blauwbossen.