Bram Chardon over het EK in Exloo: "We vinden het niet erg wie van ons wint"

Bram Chardon over het EK in Exloo: "We vinden het niet erg wie van ons wint"

Aangekondigd als een 'Ultieme viering van het rijden', heeft het gecombineerde 7e FEI Para Wereldkampioenschap Mennen en het 13e FEI Europees Kampioenschap Vierspan een groot deelnemersveld van 65 rijders uit 17 landen die zullen strijden om titels bij het Ruitersportcentrum in Exloo (NED).

De gastheren brengen enkele van de favorieten om gouden medailles te behalen, waaronder de regerend Europees Kampioen Vierspan Bram Chardon (NED), die op de wereldranglijst nummer twee is. Misschien is de dichtstbijzijnde concurrent voor de titel zijn vader, de in vorm zijnde Ijsbrand, die vorig jaar individueel zilver won op het Wereldkampioenschap in Pratoni (ITA) en net achter zijn zoon staat in de ranglijst. Beiden hebben deze Europese titel al twee keer eerder gewonnen en zijn favoriet om dit opnieuw te doen. Beiden maken ook deel uit van het sterke Nederlandse team dat goud won in Pratoni, en ze zijn van plan het Europese goud dat ze in 2021 in Boedapest (HUN) hebben gewonnen, te behouden, samen met hun trouwe landgenoot Koos de Ronde, ook een veelvoudig medaillewinnaar. De Nederlandse fans staan erom bekend dat ze enthousiast zijn en er zal zeker een grote en gepassioneerde menigte zijn die hun helden aanmoedigt.

Zoals een van de ambassadeurs van het evenement zegt Bram: “Het is uiterst motiverend om een titel op eigen bodem te verdedigen. Exloo is een locatie die ik erg goed ken en het heeft een geweldige sfeer. Omdat de hele show compact zal zijn, kunnen de toeschouwers gemakkelijk alle actie zien."

"Mijn vader zal ook serieus meedingen naar de titel, maar we zijn niet met elkaar in competitie. We vinden het niet erg wie van ons wint, maar onze strategie is om te winnen, en al onze planning is daarop gericht. Ik heb wat veranderingen in mijn team aangebracht, maar alle paarden hebben ervaring en onze faciliteiten thuis zijn perfect om ze voor te bereiden. Ze zijn echt fit - voor de dressuur zullen ze geweldige impuls hebben en voor de kegels heb ik een goede combinatie die goed samenwerkt.”

Meervoudige Para Medaillewinnaars

Een andere sterke Nederlandse ploeg leidt de strijd voor de Para Menruiters, met bondscoach Ad Aarts die meervoudig team- en individueel medaillewinnaar Jacques Poppen selecteert, een atleet in Graad 1, samen met evenementenambassadeur Ingmar Veneman (Graad II) - ook een eerdere teamgouden medaillewinnaar - en nieuwkomer Josien de Boer (Graad I).

Van de 25 individuele atleten uit negen landen zal Australië voor het eerst vertegenwoordigd worden door Jodie Mckeone, die haar campagne in Europa al is gestart, en Ierland heeft Emma Golding, die in maart deelnam aan het Europese outdoor seizoensopener CAI Exloo. Onlangs vermeld in de FEI Para Equestrian Digest, zegt Emma:

"Ik ben erg enthousiast over deze kampioenschappen, vooral omdat het mijn eerste is sinds 2018 en mijn eerste met mijn Lipizzaner paard Mossy. Exloo zal een geweldig evenement neerzetten en het is erg spannend om samen met de Paarden Vierspannen te rijden. De inschrijvingen voor de Para's laten twee zeer sterke graden zien, wat briljant is. De toevoeging van de HRH Princess Haya Hand-in-Hand trofee* is ook geweldig en voor chauffeurs zoals ik die geen landgenoot hebben die meedoet in de andere klasse, biedt het de kans om banden te leggen tussen twee landen voor het evenement."

Sterke Teams voor Teammedailles

De thuisnatie uitdagend voor de Vierspan-titel zijn acht teams, waaronder sterke ploegen uit Duitsland, België, Frankrijk en Hongarije, een land dat het sport in zijn beginjaren domineerde. Veertig rijders uit 13 landen zullen strijden voor individuele podiumplaatsen, waaronder de Europees Kampioen Vierspan van 2015 en marathon specialist Michael Brauchle (GER), eerdere Europese individuele medaillewinnaars Glenn Geerts (BEL), Benjamin Aillaud (FRA) en József Dobrovitz (HUN), die zich in het team zullen voegen bij zijn zoon József Jr.


Bron: FEI