Totilas: van tophengst naar blessureleed

Totilas: van tophengst naar blessureleed

Gisteren bereikte het spijtige nieuws onze redactie dat het legendarische dressuurpaard Totilas overleden is. De hengst was één van de populairste dressuurhengsten aller tijden. Maar hoe bereikte deze hengst het hoogste niveau? Een portret van deze gewezen kampioen!

Totilas werd geboren op 23 mei 2000 in de fokkerij van J.K Schuil als zoon van Kribaldi en de merrie Lominka. Hij viel in 2005 al op tijdens het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden. Totilas reed daar naar de vierde plaats in de finale. Daarna ontwikkelde de hengst zich verder onder het zadel van de Nederlander Edward Gal, onder wie hij zijn grootste succes kende. 

Vanaf 2007 leek er geen stoppen aan het duo: ze wonnen in 2007 onder andere van de Prix St. George in Schaijk en Emmeloord, in 2008 reden ze naar de overwinning in de Prix St; George (Intermediaire I Kür) in Aken, deden ze hetzelfde in de St. George van Rotterdem en schreven ze de Grand Prix van Hengelo op hun naam. 

In 2009 en 2010 kende het duo hun grootste successen: op 16 december 2009 reed Totilas naar de eerste plaats in de Grand Prix van Londen waarbij ze het wereldrecord in de Freestyle verbraken (92,30%). Eerder dat jaar hadden ze ook al het wereldrecord in de Grand Prix verbroken met een totaalscore van 84,05%. 

In 2009 reed het duo ook naar de dubbele Nederlandse titel. De toen 9-jarige Totilas schreef zowel de titel van Nederlands kampioen Indoor Zwaar op zijn naar als die van Nederlands Outdoor Kampioen in de titel zijwaar. 

In 2010 werd het duo Wereldkampioen tijdens de FEI World Equestrian Games in Lexington én schreven de de Wereldbekerfinale in 's Hertogenbosch op hun naam. Het is dan ook geen verrassing dat de Nederlanders al volop droomden van een gouden Olympische medaille in Londen maar helaas gooide de verkoop van de hengst roet in het eten. De hengst werd voor een recordbedrag van ruim 10 miljoen euro verkocht aan Paul Schockemöhle waarop Matthias Alexander Rath de teugels overnam. 

Helaas behaalde Totilas onder het zadel van Rath nooit de beoogde successen. Totilas kreeg te kampen met blessures. Hij trad wel aan tijdens de Europese kampioenschappen van Rotterdam en Aken, maar kon daar de verwachtingen niet inlossen. Hij 2015 ging de hengst met pensioen waarna hij zijn carrière in de fokkerij verder zette. 

Foto: Chris Coessens