Oudste ruiter niet naar Rio

Oudste ruiter niet naar Rio
De Japanse ruiter Hiroshi Hoketsu zal niet kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio. Met zijn 75 jaar zou hij de oudste atleet zijn die ooit deelnam aan de Spelen, maar hij heeft zich niet kunnen kwalificeren aangezien zijn paard niet fit is. Wat het paard juist heeft is niet bekend. Hoketsu geeft prioriteit aan de gezondheid van zijn paard en daarom zal hij niet deelnemen.

De Japanner nam al deel aan drie Olympische Spelen en twee Wereldruiterspelen. Zo kwam hij met de merrie Whisper 115 (v. Wolkenstein II) aan de start op de Spelen in Beijing en Londen. In 1964 startte hij ook in Tokyo op de Olympische Spelen. Daarnaast zagen we hem ook aan het werk op de Wereldruiterspelen in Lexington en Aken.

‘Tot mijn grote spijt moet ik mijn droom van de Olympische Spelen in Rio opgeven. Ik wil het paard niet over zijn grenzen duwen. Er is nog niets besloten over de toekomst. Ik wil mijn paard eerst weer gezond krijgen.’ Aldus Hiroshi Hoketsu

Als hij wel aan de start kwam dan ging hij de oudste atleet ooit zijn die aan de Olympische Spelen deelnam. Momenteel staat het record op naam van de Zweed Oscar Swahn, die op zijn 72 jaar deelnam, dit was al in 1920. In 1936 nam ook een ruiter deel die 72 jaar oud was. Dit was de Australiër Arthur von Pongracz de Szent-Miklos. Hij nam in 1936 deel met zijn paard Ovar.