Olympisch dressuurpaard Wie Weltmeyer is niet meer

De Hanoveraanse goedgekeurde dekhengst Wie Weltmeyer is vorige week donderdag gestorven. Emma Hindle nam in 2004 deel aan de Olympische Spelen met dit paard. De 25-jarige hengst werd ingeslapen nadat zijn gezondheid heel slecht achteruit ging vorige week.

Wie Weltmeyer is gefokt door Volker Bachmann en is geboren in 1990. Hij was een nakomeling van Weltmeyer uit Daisy (v. Dynamo).

In 1993 werd de hengst goedgekeurd en won hij de aanlegtest voor hengsten in Medingen. Als jong paard had hij een veelzijdige sportcarrière, hij won jumpings tot op L-niveau en dressuurwedstrijden tot M-niveau. Bij de 6-jarige paarden won hij de kwalificatiewedstrijd met een score van 9.3 en werd hij derde in de finale van het Duits kampioenschap. In 1999 maakte hij zijn grote internationale debuut.

Onder Emma Hindle stond hij op de short-list van het Britse team voor de Olympische Spelen van 2000 in Sidney. Hij was haar eerste Grand Prix paard, die haar naar twee Europese Kampioenschappen (2003,2005), een wereldbekerfinale (2004) en de Olympische Spelen van 2004 in Athene wist te brengen. Wie Weltmeyer was een van de meest solide dressuurpaarden van het Britse team in die tijd.

In februari 2006 ging Wie Weltmeyer op pensioen en bracht hij tien jaar door op de wei. Zijn meest bekende nakomeling is Wie Atlantico, die lid was van het Spaanse Olympische team in 2008 onder Juan Matute en van het Britse team dat deelnam aan de Wereld Ruiterspelen met Fiona Bigwood.

"Hij had een fantastisch pensioen in zijn favoriete weide waar hij elke dag rondliep," vertelde Hindle. "Hij kreeg emfyseem (een longziekte), die we jaren lang onder controle hadden. De laatste week verslechterde zijn ademhaling. Het was een hartbrekende beslissing, maar ik wou hem niet zien verslechteren en doen afzien."

Hindle bedankt haar groom Jenny Gillespie voor haar gewijde zorg en liefde. " Het was een voorrecht om zo'n fantastisch paard te hebben om mee te leren. Hij heeft mijn dromen waar gemaakt. Hij had zo'n speciaal karakter. Het was een eer," voegde Hindle nog toe.