Edward Gal wint Nederlands kampioenschap

Edward Gal wint Nederlands kampioenschap
Edward Gal (Harskamp) reed met Glock's Undercover N.O.P. (v. Ferro) een knallende Kűr. Ondanks het feit dat Undercover volgens Gal zelf nog niet helemaal in topvorm is en hij dit als een mooie oefening beschouwde voor het WK waren de prestaties van de zwarte ruin indrukwekkend. Undercover ging met een ongedwongenheid en lichtheid door de baan zoals nog niet eerder kon worden waargenomen en waarbij de enorme krachten die hij weet te ontwikkelen zich nu ook laten beteugelen. Voor Gal en Undercover was het de derde Nederlandse titel op rij met dit paard en de zesde in totaal. Voorzitter van de jury Mariétte Sanders had er maar één woord voor: "waanzinnig".

 

"Ongelooflijk sterk en prachtig van de grond en daarbij heel mooi ontspannen. Het werd in de changementen om de pas even iets hectisch, maar na dat foutje in dat onderdeel waren de eners die volgden van absolute wereldklasse", vervolgde Sanders haar lofzang.

Edward kon zich wel vinden in de opmerkingen van de jury. "Het begint nu ergens op te lijken. Ik kan er aan blijven rijden. In de tweede piaffe werd Undercover iets heet en normaal bleef ik er dan af, maar nu bleef ik er aan rijden en kwam er heerlijk doorheen en dat is leuk. Zo kan ik de wissels nu veel meer naar voren rijden en in de piaffe weet Undercover nu ook hetzelfde ritme te bewaren", aldus Edward. Dat laatste is zwak uitgedrukt want Edward moet er erg mee ingenomen zijn dat afgezien van de twee fouten hij Undercover nu de gehele proef door mooi op lengte in het front kan blijven rijden en dat de kracht die hij ontwikkelt zich op deze wijze laat managen.

 

Ook de als tweede eindigende Daniélle Heijkoop (Rotterdam) met Kingsley Siro N.O.P. (v. Gribaldi) was dik tevreden met haar spiksplinternieuwe Kűr. "Het is een Kűr met een hele hoge moeilijkheidsgraad met prachtige lijnen en met hele pittige onderdelen die elkaar opvolgen, zoals bijvoorbeeld de pirouette in galop, die direct wordt gevolgd door een piaffe pirouette. Het was zichtbaar dat Daniëlle haar Kűr nog een beetje van onderdeel naar onderdeel reed, waardoor en kleine storingen waren, maar die zal ze in de komende weken zeker onder de knie weten te krijgen", aldus Sanders.

Ook Daniëlle was blij met haar Kűr. "Hij is ongelooflijk goed ontvangen en ik weet nu waar ik mij in de komende weken op moet richten. Ik denk dat het voor mij goed is dat ik zo kort voor het WK deze nieuwe Kűr ben gaan rijden, want het hoort wel een beetje bij me om iets verfrissende te doen", aldus de zilveren winnares, die wel wilde toegeven dat er een pak van haar hart viel toen ze zondagmiddag uit de mond van bondscoach Wim Ernes hoorde dat ze is opgenomen in het team dat naar het WK gaat. "Iedereen heeft het er over dat het zeker is dat ik ga, maar ik was pas echt gerust toen ik het uit zijn mond hoorde".

Ook de met Glock's Flirt (v. Florestan I) als derde eindigende Hans Peter Minderhoud (Harskamp) was blij met brons. Sanders vond dat Minderhoud franc en vrij met een frisse Gock's Flirt een hele goede Kűr had gereden. "Het ziet er zeer als vanzelfsprekend uit en is gewoon leuk om naar te kijken".

"Het voelt in de ring niet alleen steeds beter, het gaat ook steeds beter. Dat ik de piaffe aan op de hoefslag reed met een klein beetje aanleuning van de hekjes mag je een handigheidje noemen, maar waarom zou je in de ring niet handig mogen zijn? Het was duidelijk dat het Flirt hielp om een mooie piaffe te laten zien", vertelde Minderhoud, die Flirt nog even licht in training houdt om hem dan een welverdiende vakantie te geven.

Terugkijkend op dit kampioenschap kwam de voorzitter van de jury Mariétte Sanders met de uitspraak een zeer sterke kopgroep te hebben gezien, met drie degelijke en solide proeven van de combinaties die het podium hadden weten te halen.

 

 

Finale Nederlands Kampioenschap Senioren Zware Tour:

 

1) Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover N.O.P. (Ferro x Donnerhall) - 166.655

2) Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) - Kingsley Siro N.O.P. (Gribaldi x Hemmingway) - 159.185

3) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Glock's Flirt (Florestan I x Gauguin de Lully) - 154.500

 

Uitslag Kűr op muziek:

 

1) Edward Gal - Glock's Undercover N.O.P. - 85.575%

2) Daniëlle Heijkoop - Kingsley Siro N.O.P. - 81.725%

3) Hans Peter Minderhoud - Glock's Flirt - 79.800%