Delux van T&L: Van Junior- naar CSI5* Grand Prix Paard

Delux van T&L: Van Junior- naar CSI5* Grand Prix Paard

Delux Van T&L is één van de toppaarden van Niels Bruynseels. Tijdens hun laatste optreden in Doha sprongen ze onder andere naar een vijfde en een negende plaats. Maar hoe zag deze ruin zijn weg naar het hoogste niveau eruit? Een portret! 

Delux van T&L wordt geboren in de fokkerij van L. Tilleman en L. Van de Vijver in 2009. De Toulon-zoon is tijdens zijn 'jonge jaren' vooral op nationaal niveau actief. Hij verschijnt voor het eerst op internationaal niveau onder de jonge Zwitserse ruiter Joel Kurmann. Ze komen tijdens de CSIYH1* rubrieken van Gorla Minore aan de start. De dan 6-jarige Delux reist met Kurmann ook af naar Chevenez waar ze aan jeugdrubrieken deelnemen. In het begin van 2015 behalen ze geen uitstekende resultaten maar in december 2015 rijden ze twee keer naar de tweede plaats tijdens het CSI2* event van Opglabbeek. Ze sluiten hun concours daar af met een negende plaats in de finale. 

Vanaf dan lijkt het duo goed op elkaar ingespeeld. Ze maken de overstap van 1m20 naar 1m30-35 niveau en kunnen zich ook daar regelmatig klasseren. Zo behalen ze in februari 2016 een vijfde en negende plaats tijdens CSI2* Opglabbeek, rijden ze in Lier naar de zevende plaats in het 1m30 en eindigen ze op een achtste plaats tijdens de CSIU25 Grand Prix in Ghevenez. 

Ook in 2017 blijft de ruin onder het zadel van Kurmann. Opglabbeek lijkt hen te liggen want ze springen ook in 2017 regelmatig de top vijf binnen op Limburgse bodem. In juni 2017 maakt het duo de opstap naar 1m50 niveau tijdens de Baltica Spring Tour. 

Daarna verdwijnt de ruin even van het internationale toneel tot hij in april 2018 zijn opwachting maakt onder het zadel van Nick Vrins. Ze komen tijdens het CSI1* concours van Bonheiden aan de start waar ze meteen naar de vijfde en de zevende plaats rijden. Vanaf mei dat jaar zal Niels Bruynseels de teugels van Delux overnemen en dan gaat zijn internationale carrière pas echt van start.

Het duo verschijnt voor het eerst als combinatie tijdens het CSI2* event van Valkenswaard waar ze deelnemen aan verschillende 1m40 rubrieken. Ze komen diezelfde maand ook nog tijdens het CSI2* event van Bonheiden aan de start. In juni maken ze voor het eerst hun opwachting bij een CSI5* event. Tijdens CSI5O5* in Sopot springen ze meteen naar een elfde en vierde plaats in het 1m50. In juni springt het duo ook in Knokke waar ze naar verschillende top tien klasseringen kunnen rijden. Ze behalen ook de vierde plaats in de CSI3* Grand Prix. Andere hoogtepunten in 2018 zijn een negende plaats tijdens CSI5* Berlijn, een zesde plaats tijdens CSI5* Londen, een achtste plaats in de CSI2* Grand Prix van Lier, een derde en achtste plaats tijdens CSI5* Waregem, een vierde plaats tijdens CSI5*-W Barcelona en een vierde plaats in de Wereldbeker van Madrid. In Mechelen weet het duo voor eigen publiek indruk te maken door de overwinning in de Special van het CSI5* event op hun naam te schrijven. 

Bruynseels en Delux beginnen in Basel erg goed aan 2019; ze schrijven we Grand Prix van Basel op hun naam in januari. Ook in Doha kunnen ze in de kijker rijden tijdens het CSI5* event maar ze een vijfde plaats behalen in het 1m55. Tijdens datzelfde event behalen ze een achtste plaats in de CSI5* Grand Prix. Andere Grand Prix klasseringen behalen ze in 2019 in Shanghai (zesde) en Knokke (tiende). Tijdens het event van Mechelen winnen ze de CSI5* Grand Prix voor eigen publiek. 

Hun 2020 was veelbelovend van start gegaan na een vijfde plaats in de Grand Prix van Al Shaqab maar door de Corona-pandemie is het duo sindsdien thuis.