Delphine Tilleman en Frédéric Vernaet: "De handel is stilgevallen maar de fokkerij gelukkig niet"

Delphine Tilleman en Frédéric Vernaet: "De handel is stilgevallen maar de fokkerij gelukkig niet"
De huidige Coronacrisis heeft voor iedereen gevolgen. We spraken al met Matt Millin, speaker van oa de Longines Masters, Stephan Detry, voorzitter van de KBRSF en met Laurens Meynaerts van Sentower park. Vandaag zijn Delphine Tilleman van T&L horses en haar man en tevens stalruiters Frédéric Vernaet aan de beurt. We spraken met hen over de crisis en hoe dit hun leven beïnvloedt.

“Eerlijk gezegd denk ik dat het effect van het Coronavirus voor ons als fokkers wel zal meevallen”, begint Tilleman. “Ik verwacht niet dat de fokkerij nu helemaal zal stilvallen maar voor mij is het effect nu nog moeilijk in te schatten. We zijn nog maar aan het begin van het dekseizoen, dus alles staat nog in de startblokken voor dit jaar”. Delphine voegt eraan toe dat alles tot nu toe normaal verloopt: “Het is bij ons heel normaal dat in april alles nog rustig verloopt en dat alles daarna pas echt losbarst dus ik denk dat dat nu ook het geval zal zijn. Bovendien zal het veulen er volgend jaar ook pas zijn dus tegen dat de fokkers er echt iets aan hebben, zal de coronacrisis hopelijk al over zijn”, lacht ze.

Ook het feit dat de grenzen gesloten zijn moet volgens Tilleman geen probleem zijn: “Wij werken sowieso het meest samen met Belgische fokkers dus ook dat hoeft op zich niet problematisch te zijn. Het grootste voordeel van de Belgische fokker is dat hij alle faciliteiten en de nodige accomodaties meestal aan huis heeft, waardoor ver reizen sowieso niet nodig is”.

We vroegen Delphine of ze niet bang was dat het afgelasten van wedstrijden een effect zou hebben aangezien de hengsten minder ‘getoond’ worden: “Nee, dat denk ik niet. Tijdens het dekseizoen springen onze hengsten sowieso niet veel concours en de meeste fokkers kennen onze hengsten al erg goed waardoor ze extra tonen op concours eigenlijk niet echt nodig is. Ik ben wel heel blij dat de BWP hengstencompetitie zo goed als helemaal is kunnen doorgaan want zo hebben ook onze jonge hengsten hun kwaliteiten kunnen tonen. Ik merk trouwens dat er ook voor die jonge hengsten zoals Burberry en Picasso veel interesse is omdat ze tijdens de winter zo goed gesprongen hebben. Daarna blijven de oudere hengsten die vers beschikbaar zijn zoals bijvoorbeeld Toulon en Tangelo erg populair”.

Terwijl het dekseizoen langzaam van start gaat, houdt Frédéric Vernaet de paarden aan het werk: “We kunnen natuurlijk alleen maar thuisblijven aangezien er geen concours zijn, maar ik probeer toch de paarden aan het werk te houden zodat ze op conditie blijven. Ik train ze niet te zwaar want niemand kan inschatten hoe lang deze situatie nog gaat duren. Als deze situatie nog twee of drie maanden aanhoudt, heeft het natuurlijk geen zin om te hard te trainen. Het belangrijkste is dat de paarden fris in hun hoofd blijven en dat ze hun ‘zin om te springen’ behouden zodat ze, eenmaal er terug wedstrijden georganiseerd mogen worden, er met volle zin tegenaan kunnen gaan”.

Naast de oudere paarden, rijdt hij nu ook de jongere: “Het grootste voordeel van deze situatie is dat ik nu meer tijd heb om in de jonge paarden te steken terwijl die anders misschien wat meer naar de achtergond verdwijnen. De handel is wel wat stilgevallen maar ik denk dat dit overal zo is. Om de handel te herstellen, zullen er terug wedstrijden georganiseerd moeten worden”.