Davy Celis: “De cyclus was dit jaar zwaar voor de 4-jarige paarden”

Davy Celis: “De cyclus was dit jaar zwaar voor de 4-jarige paarden”

Voor zelfstandige ruiters is de Corona-crisis een hele uitdagende periode geweest, net zoals voor de rest van de paardensport. Daarom spraken we met Davy Celis die eigen paarden en voor verschillende eigenaars paarden op wedstrijden uitbrengt. Hij vertelt ons hoe hij de Corona-crisis heeft beleefd en wat zijn plannen zijn voor de toekomst.

"Momenteel rijd ik paarden voor eigenaars en eigen paarden voor de handel en fokkerij", begint Celis. "Een van die eigenaars is een vaste klant, een andere eigenaar heeft tijdens de Coronacrisis zijn paarden bij mij gestald. De Coronacrisis heeft dus alvast één positief ding met zich meegebracht: ze leverde mij een nieuwe klant op (lacht). Tijdens de lockdown is de handel even stilgevallen maar éénmaal de lockdown voorbij was, flakkerde die gelukkig snel weer op. De Coronacrisis was ook een goede periode om te investeren in nieuwe paarden en om je met jongere paarden bezig te houden. Dat zie je onder andere aan het succes van de cyclus: de proeven zitten stampvol en je ziet dat iedereen de tijd heeft gehad om ook met de jongere paarden goed aan de slag te gaan. Zelf hebben we geïnvesteerd in een 3-jarige goedgekeurde hengst, met het oog op de fokkerij", gaat hij verder.

"Op gebied van werk kunnen we alvast niet klagen. Zoals ik al zei is het erg druk op de cyclus. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de regeling wel niet de beste vond: voor de vierjarige paarden was het programma zwaar. Het is goed dat de cyclus is kunnen doorgaan maar denk dat alles wat te snel op elkaar kwam zodat de paarden niet de tijd hadden om te recupereren. Maar dat is uiteraard mijn mening", aldus Celis.

"Wat betreft de winter is het in spanning afwachten. Ik denk dat de meeste wedstrijden in het Azelhof en ik Sentower Park zullen plaatsvinden. Dat zijn natuurlijk prachtige locaties maar de afwisseling zal deze winter wat zoek zijn. We zullen er gewoon het beste van moeten maken", besluit hij.