Cyril Cools: "Ieder paard heeft een ander karakter en vereist dus een andere aanpak"

Cyril Cools: "Ieder paard heeft een ander karakter en vereist dus een andere aanpak"

In Lier wordt er dit weekend druk op internationaal niveau gesprongen. Verschillende (jonge) ruiters komen dit weekend aan de start om hun kunnen te tonen. De te kloppen man van het weekend is Cyril Cools, die enkele weken geleden vrijwel elke rubriek in Lier op zijn naam schreef. De 26-jarige ruiter uit Henegouwen maakte even tijd voor ons vrij.


Hoe is je passie voor paardrijden ontstaan?

Ik begon in een ponyclub toen ik acht jaar oud was, mijn vader was betrokken bij paarden en de fokkerij. Hij nam me vaak mee naar grote wedstrijden en daar begon mijn passie. Dit heeft me enorm geïnspireerd, ik heb dikwijls met m’n vader samengewerkt.

Professioneel ruiter word je niet zomaar welk parcours heb jij afgelegd om dit te bereiken?

Op m'n zestiende ben ik naar het buitenland verhuisd om ervaring op te doen bij verschillende sportstallen. Ik heb hier met verschillende grote ruiters zoals bijvoorbeeld Marcus Ehning samengewerkt. Ik heb ook gewerkt in Franse stallen, daarna ben ik teruggekeerd naar België waar ik heb kunnen samenwerken met onder andere Luc Tilleman en de familie Van Paesschen …Nu iets meer dan een jaar geleden heb ik besloten om voor mijzelf te beginnen. Ik wil een echte 'paardenman' zijn, ik ga heel geduldig om met mijn paarden, ieder paard heeft een ander karakter en vereist dus een andere aanpak. 

Je bent deze week in Lier, wat verwacht je van deze wedstrijd?

Ik ben deze week aanwezig in Lier met zes paarden en ben hier vooral om mijn jonge paarden de kans te geven om op een rustige kalme manier kennis te maken met internationale concours. Ik werk graag met jonge paarden en ben vooral blij met de kans die een aantal van de eigenaren mij geven.

Door wie word je getraind?

Ik train mezelf vooral op basis van de reactie van het paard, ik vraag ook mijn mederuiters om advies...En natuurlijk volg ik het advies op van mensen als Luc Tilleman, die ik erg respecteer.

Welke ruiter is je voorbeeld geweest en bewonder je dan ook?

Marcus Ehning is de ruiter waar ik enorm naar opkijk, ik heb veel van hem geleerd. Ik hou enorm van zijn stijl, hoe hij rijdt en hoe hij met zijn paarden omgaat.

Aan welke wedstrijd zou je graag eens deelnemen?

Ik denk dat alle ruiters dezelfde droom hebben, om in Aken te starten en zijn naam op de beroemde muur gegraveerd te zien staan.

Wat is je grootste doel voor de toekomst?

Mijn grootste doel is om vooruitgang te boeken als paardenman in het algemeen, zowel in de handel als ruiter. En om mijn paarden naar de top te brengen, één voor één.

Goed advies, suggesties en/of tips voor jongeren?

Ga vooral naar school, heb een open geest, reis veel en leer vooral van degenen die al ervaring hebben in de paardenwereld.