Anouk De Proft: "Dankzij mijn ouders heb ik twee paarden die het hogere werk aankunnen"

Anouk De Proft: "Dankzij mijn ouders heb ik twee paarden die het hogere werk aankunnen"

Niet alleen verschillende topruiters zijn aan huis gekluisterd, de jeugd is dit ook. Daarom namen met contact op met verschillende jeugdruiters die het vorig jaar tijdens de Gouden Laars erg goed deden. We spraken met hen over hun prestaties van vorig jaar, over Corona en hun plannen voor de toekomst.


Je won vorige seizoen het eindklassement van de Gouden Laars, had je verwacht dat je zou winnen?

Om eerlijk te zijn had ik het niet verwacht dat ik zou winnen, gehoopt natuurlijk wel. Ik had namelijk niet aan de eerste wedstrijd kunnen deelnemen waardoor ik dus al met een achterstand begon. Ondanks dat ik als leider naar de finale ging bleef het toch tot op het einde spannend. Door de dubbele punten die er op de finale gegeven worden kon er nog van alles gebeuren zowel in de positieve als in de negatieve zin.

Weet je nog wat er op dat moment precies door je hoofd ging?

Eigenlijk gingen er twee soorten gedachten door mijn hoofd. Langs de ene kant blijdschap maar langs de andere kant was ik ook wat teleurgesteld. Natuurlijk was ik gelukkig dat Qbee uiteindelijk het klassement van de 1m30 gewonnen had. Maar eigenlijk had ze het ook verdiend om het klassement van de 1m40 te winnen. De laatste vier wedstrijden werd ik met Qbee de beste Young Rider. Uiteindelijk kwamen we één punt te kort om het eindklassement te winnen.

Wat vind je in het algemeen van de Gouden Laars wedstrijden? Helpen ze jonge ruiters in hun ontwikkeling?

Ik neem al een aantal jaar deel aan de gouden laars wedstrijden en keer op keer kijk ik terug naar een geweldig seizoen. Het zijn steeds goede terreinen en er worden steeds mooie prijzen uitgedeeld. Zowel op de wedstrijden in het seizoen zelf als op de finale. Ook de wildcards die uitgedeeld worden zijn steeds leuke ervaringen om aan deel te nemen waar ik elke keer al veel uitgeleerd heb.

Hoe houd jij je momenteel bezig?

Ik hou mij nu vooral bezig met studeren (bachelor sociaal werk). Maar naast het studeren hou ik mij het meeste bezig met de paarden. Momenteel heb ik ze wat rust gegeven zodat ze fris aan de wedstrijden kunnen beginnen en ondertussen proberen we er veulentjes uit te spoelen.

Welk paard is voor jou het meest speciaal en waarom?

Als ik eerlijk ben heb ik twee paarden die speciaal zijn voor mij, namelijk Eleonore Blue en Qbee van het Dielshof Z. Beide paarden heb ik van mijn ouders gekregen waar ik ze dan ook enorm dankbaar voor ben. Met Eleonore ben ik naar het niveau 1m45-1m50 gegroeid en dankzij Qbee haar goede ingesteldheid heb ik er een tweede troef bij op dit niveau. Maar toch zijn ze extreem verschillend. Eleonore is een beter paard wanneer het op barrage aankomt en Qbee is dan weer beter wanneer het op hoogte aankomt.

Heb nog specifieke dromen of doelstellingen voor de toekomst?

Mijn voornaamste doelstelling is om eerst mijn studies af te werken. Maar waar ik voornamelijk naar uit kijk is om de veulens die we zelf gefokt hebben te rijden en hopelijk ook naar dit niveau te brengen. Net zoals mijn droom was deze zomer om met mijn 8 jarig paard Monaco Du Chablis op het BK van de Young Riders een goede prestatie neer te zetten.