FEI Forum: Overzicht wijzigingen Olympische en jumpingregels

FEI Forum: Overzicht wijzigingen Olympische en jumpingregels

Gisteren vond de eerste dag van het FEI Jumping Forum plaats. Hieronder een overzicht van de belangrijkste discussiepunten.

De tweede sessie van de dag ging over de herziening van het FEI-springreglement, en een samenvatting van de FEI luidt als volgt:

"Aangezien de FEI Jumping Rules in 2021 een volledige herziening ondergaan als onderdeel van het vierjaarlijkse Rules Revision beleid, richtte de tweede sessie van de dag zich op de voorgestelde wijzigingen van de FEI Jumping Rules die in november aan de FEI General Assembly 2021 zullen worden voorgelegd en, onder voorbehoud van goedkeuring door de Nationale Federaties, op 1 januari 2022 zullen worden geïmplementeerd.

Stephan Ellenbruch, voorzitter van het FEI springcomité, gaf een overzicht van de wijzigingsvoorstellen van de nationale bonden en de belanghebbenden waarmee de FEI een Memorandum of Understanding (MOU) heeft gesloten. De voorstellen hadden vooral betrekking op een aanpassing van de tijdstraffen, een vergoeding aan de organisatiecomités voor het niet opdagen van atleten op evenementen, het niveau van de jurering op CSI05*-evenementen en evenementen van een lager niveau, wijzigingen in de CSI-uitnodigingsregels en bewijzen van bekwaamheid voor CSI5*-evenementen.

Belangrijke voorstellen van de FEI en het FEI Jumping Committee waren onder meer wijzigingen van de startnummers en de kwalificatie- en toelatingsvereisten voor Grand Prix-wedstrijden, een standaardisering van de formats voor alle landenwedstrijden voor senioren, jeugd en junioren, en een harmonisering van de minimum toelatingsvereisten (MER's) voor de Olympische Spelen, de wereldkampioenschappen en de continentale kampioenschappen springen."

"In de vraag- en antwoordsessie die volgde, waarschuwde Robert Ridland, USA Show Jumping Chef d'Equipe en Technisch Adviseur, voor het veranderen van regels die de kwaliteit van de sport aantasten. Hij benadrukte met name dat seeding voor een Grote Prijs op basis van verdienste goed is voor de sport, de organisatoren en de kwaliteit van de competitie. Hij sprak zich ook sterk uit voor het promoten van de Nations Cup series en de kampioenschappen.

Gerald Kuh uit Hong Kong verzocht de FEI om nog eens goed te kijken naar het voorstel om de kwalificatieprocedures voor de Olympische Spelen, Wereldkampioenschappen en Continentale Kampioenschappen in bijlage 8 van het FEI Jumping Reglement te harmoniseren. Hij verklaarde dat de kwalificatiecriteria het niveau van de continentale kampioenschappen buiten Europa zouden overstijgen, waardoor het voor een voldoende aantal gekwalificeerde atleten moeilijk zou worden om deel te nemen. Dit zou nadelig zijn voor de ontwikkeling van de sport in sommige continenten.

Op basis van de feedback van de sessie en het lopende overleg met de gemeenschap zal de FEI het eerste ontwerp van de voorgestelde wijzigingen van de springregels opstellen en publiceren op 12 juli 2021. De nationale federaties en de belanghebbenden van het MOU krijgen dan zeven weken de tijd om het eerste ontwerp te bekijken en opmerkingen te maken en/of wijzigingen voor te stellen, vóór de publicatie van het definitieve ontwerp op 17 oktober, waarover zal worden gestemd tijdens de Algemene Vergadering van de FEI in november."

De eerste sessie was gericht op updates over de Olympische Spelen in Tokio, en omvatte discussies over de nieuwste klimaatbeperkende maatregelen voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Tokio, de Clean Sport Regulations en de belangrijkste logistieke regelingen om te voldoen aan de Covid-19-eisen. 

Het sportforum gaat vandaag, woensdag 2 juni 2021, om 12.00 uur CEST verder met een sessie over grooms, gevolgd door discussies over de regels voor polsstokhoogspringen en mennen.