Brons voor Olivier Philippaerts in uitdagende CSI5* Grote Prijs van Brussel

Brons voor Olivier Philippaerts in uitdagende CSI5* Grote Prijs van Brussel


De CSI5* Grote Prijs werd verreden over twee rondes, waarvan de beste dertien uit de eerste ronde zich kwalificeerden voor de tweede. Hoe beter de eerste prestatie, hoe later de startplaats in de tweede ronde.

Vier Belgische combinaties slaagden erin de Belgische eer hoog te houden en zich te plaatsen na de 1.60m hoge basisomloop. De eerste die de spits mocht afbijten was Christian Ahlmann. De Duitser sprong in de eerste ronde een balk uit de lepels met Mandato van de Neerheide. De elfjarige BWP ruin is een fokproduct van Eric Van Giel. Ook in de tweede ronde moest de laatste hindernis eraan geloven. 

Wilm Vermeir was de tweede in de piste en de eerste voor België. Met Joyride S (v. Toulon), de veertienjarige BWP hengst kreeg hij een springfout tegen, waardoor hij met zijn twee tijdsfouten uit de eerste ronde op een totaal van zes strafpunten kwam. Daarna was het de beurt aan Gilles Thomas en Luna van het Dennehof (v. Prince van de Wolfsakker) om te proberen van het hout af te blijven. De twaalfjarige merrie uit de stallen van Marc Van Dijck ging vlot over de hoge hindernissen maar finishte toch met vier strafpunten. 

De Belgen volgden elkaar vlot op want na Thomas zagen we Niels Bruynseels de piste betreden in het zadel van Origi Vd Vosberg (v. Echo van 't Spieveld). De negenjarige BWP ruin had nog een schone lei uit de eerste ronde. Zij kregen op dezelfde hindernis als Thomas, de tweede van de dubbel, vier strafpunten aangerekend. 

Olympisch kampioen Ben Maher zat op de rug van Dallas Vegas Batilly (v. Cap Kennedy) en nam met de tienjarige merrie ook het nodige risico. Hun durf werd beloond met een voorlopige eerste plaats. De te kloppen tijd stond op 39,

De eerste maar tegelijkertijd ook enige Nederlander aan de start was Harrie Smolders. In combinatie met Bingo du Parc (v. Mylord Carthago) waagde Smolders zich ook aan scherpe bochten en een vlotte snelheid wat zij uiteindelijk bekochten met twee springfouten.

Daarna was het opnieuw aan een Belgische combinatie, de laatste om de eer hoog te houden. In de ring verscheen Olivier Philippaerts met H&M Legend of Love (v. Landzauber). De reeds zeventienjarige merrie verloor in de eerste ronde een hoefijzer wat een balk uit de lepels wierp, die geneutraliseerd werd en hen dus met een nulscore naar de tweede ronde bracht. Een springfout in combinatie met een snelle tijd zette hen voorlopig op twee.

De tweede plaats werd overgenomen door de Argentijn José Maria (Jr) Larocca. Op de dertienjarige KWPN ruin Finn Lente (v. Gaillard de La Pomme) bleef hij als tweede dubbel foutloos met een tijd van 41,49s. De allerlaatste aan de start was Jeanne Sadran. De Franse was de enige amazone in de tweede ronde. Het publiek hield de adem in tot op de laatste hindernis, waar toch nog een balk tegen het gras ging. 

Resultaten