Niels Bruynseels en politica Hilde Vautmans zijn unaniem: "De paardensector moet een politiek kader krijgen om zich verder te ontwikkelen."

Niels Bruynseels en politica Hilde Vautmans zijn unaniem: "De paardensector moet een politiek kader krijgen om zich verder te ontwikkelen."

Eerder gaven we al bericht dat de paardensport best wel een (economisch) interessante sector is. Het team van Jumping-Mechelen zette dat vandaag nog extra in de verf. Politica Hilde Vautmans onderstreept daarbij dat er verschillende werkpunten van belang zijn. "De politiek moet een economisch kader scheppen zodat de paardensector zich nog sterker kan uitbreiden." vertelt Vautmans. "De aandacht op de BTW regeling en vergunningen zijn daarbij van primair belang."

Iets wat topruiter, Niels Bruynseels beaamt. "Ik kan je verzekeren; over dat BTW tarief struikelen sommige klanten (op alle niveau's) zeker en vast." De paardensector floreert. Heel wat buitenlandse investeerder hebben de weg naar België gevonden, maar die worden vaak gedemotiveerd door de ingewikkelde wetgeving.

"Het zou al een grote plus zijn mocht de paardensport onder het agrarisch kader vallen. Met natuurlijk de uitzondering dat recreatie dan ook mogelijk is." vertelt Bruynseels. "Momenteel steunen we op privé investeerders, zoals bv. de familie Hazebroek en Meynaerts, om de accomodaties te ontwikkelen. Maar de politiek moet deze, en algemeen alle andere stallen, ondersteunen om te kunnen groeien. Zeker nu België in het middelpunt van de hippische belangstelling staat."

BTW

Het gevolg dat de paardensport niet functioneert onder de agrarische sector, is dat niet alleen vergunningen moeilijker te bemachtigen zijn, maar ook dat je bijvoorbeeld op alle activiteiten 21% BTW betaalt. "Mocht dit 6% zijn zullen fokkers ook al gunstiger kunnen investeren, is de hoefsmid minder duur en heeft de handel een Europese concurrentie gelijkheid."

Hilde Vautmans stemt hier knikken met in. "Het is de taak van de Europese regering uniformiteit te scheppen in dit beleid. Maar ook de lokale overheid moet het kader ondersteunen. Zo moeten wij en zullen wij de vergunningsproblematiek zeker als prioriteit op de agenda plaatsen."



.