OPINIE: Hoe we preventief te werk kunnen gaan om een volgende uitbraak te vermijden

OPINIE: Hoe we preventief te werk kunnen gaan om een volgende uitbraak te vermijden

De uitbraak van het rhinovirus vond, zoals de meesten ondertussen wel weten, plaats op de CES Valencia Tour in Spanje. De organisatie wordt door velen verweten niet op tijd te hebben ingegrepen. Maar hoe kan je als wedstrijdorganisatie preventief te werk gaan? 

De laatste jaren reizen paarden en ruiters massaal van de ene wedstrijd naar de andere en vaak moeten ze hiervoor de grens oversteken. Eens gearriveerd op locatie krijgen de paarden een stal toegewezen, en staat hen een vet check te wachten. Op die vet check wordt echter enkel de chip van het paard gecontroleerd en of het paard wel correct loopt. 

Of het paard enige infecties met zich meedraagt, viraal of bacterieel, wordt echter niet nagekeken. Is het niet aangewezen om ook dat te testen, aan de hand van een swab test misschien? Het is tenslotte niet omdat een paard er fysiek goed uitziet, dat het zich ook zo voelt, of niets kan meedragen.

Vervolgens is er het aspect van de stalling. Elke internationale wedstrijdlocatie is voorzien van honderd(en), of zelfs duizend(en) boxen. Het ene weekend na het andere komen daar andere paarden in te staan. Zeker op Spring Tours worden deze stallen soms na een korte tijd al bezet door een ander paard, vaak uit een ander land, uit een andere stal. Het is dus geen rocket science om jezelf te bedenken dat het overdragen van een virale of bacteriële infectie snel gebeurd kan zijn. Onderhoud van de boxen kan dus enorm belangrijk zijn. Is het niet met disinfectant, dan moet het toch op z'n minst met water en zeep gebeuren? 

Tenslotte kan ook een beperkt aantal quarantainestallen, voorzien op de wedstrijdlocatie, een verdere verspreiding van een infectie inperken. Door de incubatietijd is het niet altijd mogelijk om bijvoorbeeld rhino op te sporen, zo kan er dus na enkele dagen altijd iets opduiken. Maar mocht het dan toch van dat zijn, kunnen deze paarden meteen worden afgezonderd van de rest. 

Sommigen denken nu: 'En wie gaat dat betalen?' 

Moet de FEI hiervoor worden ingeschakeld? Of moet de organisator hier zelf voor opdraaien? Dat is een discussie die gevoerd kan worden, maar één ding is zeker: Een rhino-uitbraak op jouw wedstrijdlocatie is duurder dan de preventie ervan en het onderhoud van boxen. 

Uiteraard spelen ook wij, de mens, hierin een belangrijke rol. Denk goed na voor je van de ene naar de andere stal of wedstrijd gaat. En wees eerlijk... We weten ondertussen als geen ander hoe we de boel moeten ontsmetten.