Thibeau Spits: "Op een vijfster niveau mag je echt de focus niet verliezen ..."

Thibeau Spits: "Op een vijfster niveau mag je echt de focus niet verliezen ..."
Thibault Spits is met zijn 18 jaar de jongste ruiter die in Waregem tijdens de CSI5* rubriek aan de start komt. Het is daarnaast ook de eerste keer dat hij überhaupt op vijfsterrenniveau rijdt. Wij spraken hem voor de CSI5* rubriek op zaterdagavond.

Het is de eerste keer dat je op vijfsterrenniveau aan de start komt. Hoe is het je tot nu toe bevallen?

Goed en tof. Het is leuk om eens op een ander niveau te rijden. Je komt hier natuurlijk heel andere ruiters tegen en ik vind ook dat ik best al goede prestaties heb neergezet. De eerste dag had ik vijfde kunnen zijn maar jammer genoeg tikte mijn paard de laatste balk uit de lepels waardoor ik verder wegzakte in de ranking. Gisteren nam ik iets te veel binnenkant in mijn lijn waardoor ik niet zonder fouten uit de combinatie geraakte. Dat is natuurlijk jammer maar ik denk dat ik toch tevreden kan terugblikken op mijn prestaties tot nu toen.

Merk je een groot verschil tussen een 5* parcours en een 2- of 3* parcours?

Ja zeker wel. In deze rubrieken komen de sprongen veel sneller na elkaar waardoor je echt geen moment je focus kan of mag verliezen.

Tijdens deze wedstrijd rijd je tussen de top van de wereld. Voel je hierdoor meer druk?

Het is vooral heel leuk om met hen te kunnen rijden. Steve Guerdat is altijd de ruiter die direct na mij aan de start komt en het idee dat hij meekijkt, is natuurlijk best spannend.

Je vader Patrik was de afgelopen dagen nog in China aan het werk maar is ondertussen hier in Waregem om je te helpen. Ben je rustiger als hij erbij is?

Ik denk dat ik over het algemeen een heel rustig persoon ben maar natuurlijk is het altijd fijner als hij erbij is. Het is de eerste keer dat ik dit niveau rijd dus dan is het fijn als je dit in je vertrouwde omgeving en met je vertrouwde mensen kan doen.

Dit is nu je eerste vijfsterrenconcours. Ben je van plan om in de toekomst nog meer aan dit soort wedstrijden aan de start te komen? Voorlopig wil ik mij blijven focussen op 2* en 3* niveau. Ik heb voorlopig ook niet de paarden om wekelijks op dit niveau te kunnen meedraaien. Maar als ik nog eens een aanbieding krijg, zal ik zeker geen nee zeggen.

Wat vind je van het concours in Waregem in het algemeen?

Ik vind het een heel fijn concours. Waregem is een stad met een rijke paardengeschiedenis en dat merk je wel. Er zijn grote pistes en dat maakt het natuurlijk heel leuk om hier te rijden. Ik kan er eigenlijk niets slecht over zeggen. Wat ook heel leuk is voor de ruiters is dat er in elke proef ook voldoende prijzengeld voorzien is, zowel in de CSI1*, de CSI2* als natuurlijk in de CSI5*. Dat zorgt er natuurlijk voor dat ruiters extra gemotiveerd zijn om er 100% voor te gaan.

Het outdoorseizoen loopt op zijn einde. Wat zijn je plannen voor de het indoorseizoen?

Ik zou graag tijdens leuke wedstrijden aan de start komen, natuurlijk. Ik denk dat ik naar Luik zal gaan, Sentower Park, misschien ook naar Frankrijk. En natuurlijk naar Mechelen, die wedstrijd staat al in mijn agenda genoteerd. Al zal het dit jaar nog niet voor de Wereldbeker zijn.