Op stal bij Amy Devisser, groom van Beezie Madden: "De erkenning voor grooms kan nog beter..."

Op stal bij Amy Devisser, groom van Beezie Madden: "De erkenning voor grooms kan nog beter..."

De Amerikaanse amazone, Beezie Madden is zonder twijfel één van de meest iconische amazones. De levende legende heeft het gemaakt in de sport, dankzij een sterk team. Pijlhouder is zonder twijfel groom, Amy Devisser.

Hoe ben je ooit als groom begonnen?

Ik studeerde op het "Cazenovia College" en moest een jaar een stage doen. Aangezien Beezie haar stal vlakbij is viel mijn keuze op de stal van Beezie. Ik heb de stal echter nooit verlaten, ik ben hier nu 26 jaar en hou nog steeds van mijn job.

Wow, dat is lang...

Ik  denk dat de familie Madden gewoon super goede werkgevers zijn.

Hoe heb jij de sport voelen evolueren?

Toen ik begon deden we een heel pak minder shows. De sport is veel groter geworden... er zijn zoveel wedstrijden tegenwoordig. Daarmee samenhangend is de sport globaler geworden.

Hoe is Beezie haar Darry Lou en Coach hen karakter?

Ze hebben  allemaal hun eigen karakter. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze er niet echt omgeven hoeveel en hoe druk het publiek is als ze in de ring presteren. Coach heeft op stal redelijk wat aandacht nodig terwijl Darry Lou een  echte hengst is. Heel braaf, maar maakt veel lawaai. De grootste aandacht zoeker is Garant, die zou op je schoot zitten mocht hij kunnen.

Wat is het leukste aan je  job?

Ik hou  enorm veel van  het reizen. Je ontdekt beetje per beetje de wereld met je beste vrienden en de paarden.

Hoe vind je de rol van groom? Krijgen jullie genoeg erkenning?

Ik denk dat de bewustwording nog beter kan, maar het respect naar ons is al veel beter dan 26 jaar terug. Onze rol wordt meer en meer gerespecteerd.

Wat als je van beroep kon wisselen?

Ik zou waarschijnlijk bedienen in een  bar aan het strand (lacht).