Jos Lansink: "Wil je presteren dan is een goede planning cruciaal!"

Jos Lansink: "Wil je presteren dan is een goede planning cruciaal!"

Team NL is geen onbekende op het hippisch wereldtoneel, met de zilveren medaille op het Wereldkampioenschap van 2022 en eerdere overwinningen in 2006 en 2014 en natuurlijk de overwinning tijdens de Olympische Spelen van 1992. Onder leiding van Chef d'Equipe Jos Lansink wonnen ze in Rotterdam afgelopen jaar en de Challenge Cup in de Longines FEI Jumping Nations Cup™ finale in Barcelona in 2023, waar ze Australië versloegen in een ijzingwekkende jump-off.

Lansink, zelf een gouden medaillewinnaar op de FEI Wereldruiterspelen™ in Aken in 2006 en een deelnemer aan zes Olympische Spelen, deelt zijn inzichten over de aankomende league, de betekenis ervan voor ruiters, supporters en de springsport:

Nederlandse paardensportfans zijn gepassioneerd. Hoe ga je de Nederlandse bevolking bij deze landenwedstrijden betrekken en enthousiast maken en het het hele land achter het team krijgen?

"We proberen contact te leggen met onze fans via alle beschikbare kanalen. Met verschillende persberichten informeren we de Nederlandse en de hippische media in ons land. Onze persberichten worden vaak gepubliceerd op de landelijke media of de informatie wordt gebruikt om mooie achtergrondverhalen te maken, zowel op papier als in uitzendingen op televisie of op internet. En natuurlijk plaatsen we veel berichten op onze eigen online kanalen in de aanloop naar de Longines League of Nations™. De League is dit jaar van groot belang in de aanloop naar Parijs 2024, dus onze fans kunnen het team en hun vooruitgang goed volgen via wedstrijden (o.a. in Rotterdam) en de berichtgeving.

Hoe ga je het evenwicht bewaren tussen consistentie en nieuw talent de kans geven en toch succes behalen in de Longines League of Nations™?

"Het behalen van de finale in Barcelona is natuurlijk ons belangrijkste doel, dus we hebben ervaren ruiters en paarden nodig om ervoor te zorgen dat we dat doel bereiken en dat goed doen. Maar tegelijkertijd wil ik zeker jongere en minder ervaren ruiters en paarden de kans geven om ervaring en vertrouwen op dit niveau op te doen; voor de toekomst - waar we altijd naar kijken - is dat heel belangrijk. Dus, voor zover mogelijk, zullen onze teams een gebalanceerde mix zijn van sterke ervaren combinaties en enkele aankomende, veelbelovende talenten."

Kun je ons iets vertellen over hoe de samenwerking tussen ruiters, het team rondom de ruiters en jijzelf als Chef d'Ă©quipe, het succes van het team ondersteunen.

"Het opstellen van een goede planning voor de wedstrijden met tussendoor training en rust voor de paarden, is heel belangrijk en daarbij staat het welzijn van de paarden voorop. We streven naar topprestaties, dan moet het welzijn van de paarden altijd de hoogste prioriteit hebben.

Een goede relatie en open communicatie met mijn ruiters en de eigenaren van de paarden zijn essentieel, zodat we kunnen bespreken en bepalen wat de beste planning is voor elk paard. Natuurlijk zijn onze dierenartsen hier ook bij betrokken. Gedurende het seizoen zie en spreek ik veel met hen over de wedstrijden, en als ik er niet kan zijn, voorzien ze me van video's en achtergrondinformatie. Van groot belang is om flexibiliteit behouden en een Plan B hebben zodat we -als dingen niet helemaal volgens plan verlopen- aanpassingen kunnen maken in ons programma."