Bart Jay Jr. Vandecasteele springt sterk vooruit op de nationale ranking

Bart Jay Jr. Vandecasteele springt sterk vooruit op de nationale ranking

April 2021, de maand waarin het eindelijk allemaal weer mocht voor sommige atleten. Ze zijn er dan ook meteen ingevlogen. De Belgische jumpingruiters (professioneel en Adeps/Sport Vlaanderen statuten) lieten zich opmerken in Saint Tropez, Mannheim, ’s Hertogenbosch tot zelfs in de States, in Wellington, maar niet in het minst ook in eigen land, tijdens de wedstrijden in Lier en Opglabbeek. Bovenaan de ranking blijft de top drie ongewijzigd, met Jos Verlooy op kop, nog steeds op de voet gevolgd door Niels Bruynseels en Grégory Wathelet. Op plaatsen 4, 5 en 6 zien we dat Olivier Philippaerts haasje over doet en zo op nummer 4 terecht komt. Pieter Devos en Wilm Vermeir volgen op 5 en 6.

Bart Jay Junior Vandecasteele, was jij je ervan bewust dat je de best geplaatste Juniorruiter (34e plaats) bent op de Henders & Hazel Ranking?

“Uiteraard, ik hou de ranking echt in het oog en volg ze van nabij op.  Ik vind deze ranking een enorme motivatie om nog beter te doen. Een ideale manier om te bekijken hoe het voor mij loopt in vergelijking met de andere Belgische ruiters, mijn directe ‘collega’s’, maar ook de supersterren van de Belgische Jumpingsport!”

Dus deze ranking leeft wel bij de Belgische Jumpingjeugd?

“Jazeker, ikzelf ga ook altijd even kijken wie waar staat in de ranking en wie opschuift naar voor.  Er wordt onderling ook wel over gepraat!
Dat nakijken doe ik trouwens ook met de Longines Ranking bij FEI, daar sta ik bij de U25 op de 195eplaats… Als ik daaruit de Juniors filter, ben ik nummer 8. Ik schrok hier eigenlijk zelf wel van, maar het maakt me supertrots en nog ambitieuzer.”

Ga je dan bewust wedstrijden uitkiezen of anders rijden wanneer je weet dat een proef telt voor de H&H ranking?

“Nee, dat niet, ik rij nog steeds voornamelijk voor mijn plezier, en om het zo goed mogelijk te doen natuurlijk.  Maar het is echt wel leuk dat deze Ranking er dan bijkomt als extra stimulans.”

Weet je eigenlijk wie de winnaars van de vorige edities van de Henders & Hazel Trofee zijn?

“ Da’s een makkelijke vraag, Pieter Devos en Jos Verlooy!”

Zijn zij jouw grote voorbeelden?

“Zeker, maar het zijn niet enkel geweldige ruiters, het zijn ook gewoon twee ‘toffe gasten’.  We waren er bij om te supporteren in Tryon toen het WK plaatsvond en ik hou daar geweldige herinneringen met hen aan over!”

Durf je een gokje wagen? Waar zie jij jezelf in de ranking op het einde van dit jaar?

“Ik zou toch heel graag in de top 30 willen eindigen. Ik heb het voordeel dat ik pas vanaf augustus echt ben beginnen scoren, dus die punten gaan nog wel even mee. Ik zal dus niet veel punten verliezen omwille van het verstrijken van de geldigheid van de punten, tussen nu en december!”


bron: KBRSF