Daniel Deusser: "Om een Major te winnen, moet jij en je paard echt wat ervaring hebben"

Daniel Deusser: "Om een Major te winnen, moet jij en je paard echt wat ervaring hebben"

Daniel Deusser heeft al een aardig palmares bij elkaar gesprongen en kon al meerdere keren zijn stempel drukken in de Major League en de Rolex Grand Slam-wedstrijden. In Aachen was hij wederom in topvorm met Killer Queen VDM. Wat vergt het om zo'n resultaten neer te kunnen zetten? Daniel Deusser verklapte enkele van zijn geheim aan Rolex Grand Slam.

Opnieuw een fantastisch resultaat op het CHIO Aachen - Hoe tevreden was u met uw paard?

"Ik was ontzettend tevreden over de prestaties van Killer Queen VDM. De Rolex Grand Prix in CHIO Aken is een van de grootste wedstrijden ter wereld. Killer Queen heeft me al vele jaren laten zien dat ze sterk aanwezig kan zijn bij alle Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors, vooral in Aken. Ze won daar twee jaar geleden (2021), werd vorig jaar vierde (2022) en dit jaar opnieuw tweede - ik had niet om meer kunnen vragen! Natuurlijk had ik dit jaar iets sneller kunnen gaan om te proberen te winnen, maar ik vond dat we toch veel druk op andere ruiters hebben gezet tijdens de barrage, en Killer Queen heeft alles gegeven en haar absolute best gedaan op die dag."

Hoe voelt u zich over het terugkeren naar het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Toernooi als kampioen van vorig jaar?

"Ik kijk er echt naar uit. Voor 2022 had ik een paar jaar lang niet meegedaan aan het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Toernooi, omdat ik niet het juiste paard had. Natuurlijk wilde ik vorig jaar goed presteren, maar ik ging niet naar Spruce Meadows met de verwachting de CPKC 'International', gepresenteerd door Rolex, te winnen. Maar Killer Queen voelde zich uitstekend in de ring, ze houdt van de grote grasarena en sprong goed genoeg om te winnen. Dus ga ik dit jaar met hoop en een dosis vertrouwen naar Spruce Meadows, gezien ze dit jaar al heel goed heeft gesprongen in Aken."

"Natuurlijk kan ik niet echt vertrouwen op of verwachten dat ik het goed zal doen, alleen omdat de afgelopen paar jaar goed zijn gegaan, maar in ieder geval houdt Killer Queen van de arena in Calgary en is ze er al eerder geweest. Ik denk dat ze momenteel in goede vorm is, en ik kijk er erg naar uit om terug te gaan naar Spruce Meadows."

Kunt u ons iets vertellen over hoe de paarden naar internationale shows zoals Spruce Meadows reizen? Hoe zorgt u ervoor dat de paarden in de best mogelijke conditie aankomen om te kunnen presteren?

"De meeste paarden vliegen naar evenementen als deze en gaan in feite in 'containers'. De containers zijn in wezen dubbele boxstallen, dus het is een vergelijkbare omgeving als waar de paarden aan gewend zijn als ze met de vrachtwagen van show naar show reizen hier in Europa. Zelfs als de reis wat langer is in vergelijking met de dichterbijgelegen shows, hebben we eigenlijk nooit problemen gehad met de paarden tijdens het reizen met het vliegtuig; het is rustiger en de paarden kunnen meer ontspannen in de grotere stalbox, of staand of liggend, dus het is geen groot probleem voor hen. In de lucht is het ook wat soepeler voor de paarden in vergelijking met reizen met de vrachtwagen."

"Afgezien daarvan stuur ik mijn verzorger, Sean Lynch, elke keer mee om met de paarden te reizen. Sean kent de paarden van binnen en van buiten - hij spendeert meer tijd met ze dan ik en dus maak ik me eigenlijk geen zorgen over de reis naar Spruce. Ik weet dat Sean alles onder controle heeft, en het vliegbedrijf zorgt echt goed voor de paarden."

Het parcours daar wordt vaak beschouwd als een van de moeilijkste in de sport. Hoe bereidt u zichzelf en uw paard voor op de uitdaging?

"Eerlijk gezegd kun je nooit 100% voorbereid zijn. Het verschil met Spruce Meadows is dat de hindernissen enigszins ouderwets zijn, in de zin dat we in Europa veel smalle hindernissen springen die maximaal drie meter breed zijn, terwijl in Spruce Meadows veel van de balken vijf of zes meter breed zijn. Dat betekent dat het paard bij het naderen van een hindernis een totaal andere indruk krijgt door de combinatie van de hoogte van de hindernissen en de breedte van de palen."

"Veel van de shows in Europa worden gehouden op kleinere zandarena's, terwijl Spruce Meadows een grote grasarena is, wat een totaal andere situatie creëert voor de paarden. In de afgelopen jaren heeft Spruce Meadows één of twee nieuwe hindernissen gekocht, maar de hindernissen zijn enigszins historisch omdat sommige van de hindernissen die je daar tegenwoordig springt nog steeds hetzelfde zijn, zelfs na 20 jaar. Het zijn zeer indrukwekkende hindernissen. De parcoursontwerper bij Spruce Meadows, Leopoldo Palacios, bouwt voornamelijk parcours daar en hij kent de ring van binnen en van buiten, hij weet precies wat de paarden kan afleiden en wat moeilijk te springen is. Hij voegt ook een paar natuurlijke hindernissen toe, die je niet meer op veel shows ziet, zoals een dubbele waterhindernis. Dit maakt het hele pakket van Spruce Meadows erg, erg bijzonder - omdat je zoiets nergens anders ter wereld tegenkomt."

Hoe belangrijk is uw bredere team, zoals verzorgers, dierenartsen, enz., voor uw succes?

"Als het om succes gaat, denk ik dat het bredere team net zo belangrijk is als de ruiter of het paard. Natuurlijk moet je een zeer goede ruiter zijn en een uitstekende relatie hebben met een kwaliteitspaard, maar het is net zo belangrijk om een sterk team achter je te hebben - een team dat voor de paarden zorgt thuis, en een verzorger die de paarden door en door kent, zodat ze weten wat er mis kan zijn na het zien van het kleinste teken van ongebruikelijk gedrag. Ik denk dat als je alles bij elkaar bekijkt, het heel moeilijk is om te zeggen wie belangrijker is, maar het is zo belangrijk om een sterk team te hebben, inclusief de verzorgers, de dierenartsen, de fysio's en bijvoorbeeld iemand die de paarden berijdt en traint als ik weg ben naar shows. Dus om succes te hebben, heb je het hele pakket nodig. Ik heb geluk, want ik heb een heel goed team."

Wat zijn naar uw mening de eigenschappen die een paard en ruiter moeten hebben om een Major te kunnen winnen?

"Allereerst moet een paard het vermogen hebben om over de grote hindernissen te springen. We hebben veel wedstrijden gedurende het jaar, en bij de meeste shows vinden de 1.60m-wedstrijden plaats op zondag, tegen het einde. Echter, de vier Majors zijn de topwedstrijden ter wereld, dus soms gaan ze nog een maatje hoger en zijn ze 1.65m hoog, en de hindernissen zijn ook iets breder dan bij alle andere shows. Om een Major te winnen, moet jij en je paard echt wat ervaring hebben. Ik denk dat het zeer ongebruikelijk is dat een ruiter met een nieuw paard, of een zeer jong paard, in staat is om een van de Majors te winnen. Naast ervaring heb je een paard met veel kracht nodig, omdat de Majors altijd bestaan uit twee of drie rondes, en je moet sneller kunnen gaan in de barrage. De communicatie tussen het paard en de ruiter moet zeer goed zijn afgestemd, wat komt met ervaring."

De paardensportkalender is erg vol! Hoe beslist u aan welke shows u meedoet en met welke paarden u concurreert?

"Dat komt met ervaring en het hangt af van uw doelen. Bijvoorbeeld dit jaar hebben we het Europees Kampioenschap een week voor Spruce Meadows. Ik besloot om naar Spruce Meadows te gaan omdat het een zeer groot doel van mij is om opnieuw te winnen in Calgary, en ook om de Rolex Grand Slam of Show Jumping te proberen te winnen. Ik ben heel dichtbij geweest om het een paar keer te winnen, omdat ik twee Majors op rij heb gewonnen, maar er ontbraken net kleine stukjes. Bijvoorbeeld, als ik te vroeg in de volgorde van de barrage was, of misschien was ik gewoon te langzaam in de barrage, dus voor mij is de motivatie er, en ik ben echt gemotiveerd om de Rolex Grand Slam of Show Jumping te proberen te winnen, vooral met paarden als Killer Queen VDM of Scuderia 1918 Tobago Z. Vanaf het begin van het jaar was het heel duidelijk dat ik dit jaar naar Spruce Meadows wilde plannen."

De Rolex Grand Slam of Show Jumping biedt de kans aan twee jonge ruiters om in elke Major mee te doen, hoe belangrijk is dit om de volgende generatie topsporters te inspireren?

"Het is heel belangrijk. De Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors vertegenwoordigen de top van de sport, en zelfs als je niet meteen een Major wint, doe je veel ervaring op en kun je ook veel leren van andere concurrenten in de Majors. Ik kon niet als junior of jonge ruiter meedoen aan deze wedstrijden, dus ik kan alleen praten over mijn ervaring, en dat is dat hoe ouder we worden, hoe meer we leren over paarden. Hoe ouder we worden, hoe meer we leren over de sport en hoe je een paard kunt ontwikkelen en beter kunt worden als atleet. Ik denk dat het op die manier belangrijk is om zoveel mogelijk deel uit te maken van deze wedstrijden - ik heb veel geleerd."

Springen is een van de weinige sporten ter wereld waar mannen en vrouwen tegen elkaar strijden - hoe bijzonder is dat?

"Ik denk dat het de sport nog interessanter maakt, omdat als een springruiter, er absoluut geen voordeel of nadeel is in het zijn van een man of een vrouw. Het is voor elke springruiter mogelijk om een band met hun paard te ontwikkelen en ze te trainen, en een voordeel kan alleen worden behaald door ervaring, maar het hangt niet af van of de ruiter een vrouw of een man is - het is een gelijk spel, en het feit dat we dit allemaal samen kunnen doen, is heel bijzonder. Het is een mooie sport om te doen."

Net als The Championships, Wimbledon in Tennis en The Masters in Golf, is Spruce Meadows een Major. Wat is er zo bijzonder aan de Majors in de sport en waarom zijn ze zo belangrijk? Kunt u de overeenkomsten tussen de tennis- en golftoernooien en de springruitermajors vergelijken?

"Ik ben nog nooit bij een Golf Major geweest, maar ik ben de afgelopen twee jaar naar Roland-Garros geweest. Als je nog nooit bij Roland Garros bent geweest, is het heel moeilijk om de sfeer daar te beschrijven, maar het doet je nadenken over de verschillen tussen Springen en Tennis, en hoe je de twee kunt vergelijken. Natuurlijk is het een beetje anders omdat een individuele Tenniswedstrijd altijd gaat over twee/vier spelers, en het publiek is ofwel ondersteunend voor de ene of de andere. Terwijl we in het Springen veel concurrenten hebben, meestal ongeveer 40 in een Major, waarbij iedereen slechts een klein beetje tijd in de ring krijgt, misschien tweeënhalf of drie minuten, in vergelijking met een tennisser die misschien twee of drie uur heeft om een wedstrijd om te draaien, als je het in de eerste 20 seconden verliest in het Springen, is het gedaan en kun je niet meer winnen."

"Ik denk dat wat speciaal is, de geschiedenis achter de Grand Slams en de Majors is, welke sport het ook is, of het nu Tennis, Golf of Springen is. Ik voel me trots om deel uit te maken van een generatie die deel uitmaakt van de Grand Slams. Het motiveert je om te proberen te winnen vanwege de geschiedenis, en vanwege mensen die je bewondert, misschien die 20 jaar geleden de Grand Slams hebben gewonnen, en nu kun je ofwel concurreren of nu probeer je eigenlijk te winnen."

"Toen ik jonger was, was ik altijd een grote fan van Springen, vooral in Aken en Spruce Meadows, ik keek op tv en bewonderde degenen die op dat moment wonnen. Het feit dat je nu hun plaats kunt innemen en een van de Majors kunt winnen, is iets heel groots, en dat maakt het heel, heel belangrijk."