Fun facts over de Wereldbekerfinale in Leipzig

Fun facts over de Wereldbekerfinale in Leipzig

Nadat de Wereldbeker drie jaar lang niet werd georganiseerd, was het afgelopen weekend een hoogdag voor de jumpingsport met de Wereldbekerfinale in Leipzig, Duitsland. Martin Fuchs verzekerde zich van de overwinning in deze Wereldbeker en werd opgevolgd door Harrie Smolders op twee en Jens Fredricson op drie. Om nog even na te genieten van wat een weekend vol topsport was, hebben we enkele interessante weetjes opgesomd over de Wereldbekerfinale in Leipzig. 

Equine America Valmy de la Lande raakte geen hout aan

Jack Whitaker, amper 21 jaar oud en al present op de Wereldbekerfinale, wist met Equine America Valmy de la Lande als enige combinatie het hout in de lepels te laten doorheen het hele kampioenschap. De dertienjarige schimmelhengst schitterde voorheen in de ring met Michael Whitaker.  

Drie ruiters kozen voor paardenwissels 

Volgens de regels van de Wereldbekerfinale mogen ruiters wisselen van paard doorheen de drie manches, zolang het paard waarmee ze starten al hebben deelgenomen aan één van de kwalificatiewedstrijden. Drie ruiters kozen voor deze optie. Een daarvan was de winnaar Martin Fuchs die op dag één voor Chaplin koos en in de tweede ronde startte met The Sinner. De laatste manche koos hij opnieuw voor Chaplin. Ook Harry Charles opteerde voor deze keuze om te wisselen van paard doorheen de week. Hij startte zijn Wereldbekerfinales met Stardust en zette de laatste dag alles in op Romeo 88 waarmee hij uiteindelijk vierde eindigde. Abdullah Humaid Al Muhairi reed Alentejo tijdens de eerste manche en Chacolu in de overige rondes. 

Familie Fredricson houdt van brons 

Tijdens de finale van 2019 ging de bronzen medaille naar Peder Fredricson. Ook dit jaar stond er een Fredricson op het podium, maar deze keer was het Peder's broer Jens. Hij behaalde op de Wereldbekerfinale in Leipzig eveneens een derde plaats met de elfjarige SWB-ruin Markan Cosmopolit

Meervoudige kampioenen 

Met in totaal 36 deelnemende ruiters waarvan 19 uit verschillende landen komen, zaten er enkele kleppers onder hen. Waaronder drievoudige winnaar Marcus Ehning. Hij won in 2003 de Wereldbekerfinale met Anka in Las Vegas, in 2006 met Sandro Boy in Kuala Lumpur en in 2010 opnieuw met Noltes Küchengirl en Plot Blue. Dit jaar viel hij niet in de prijzen en eindigde onderaan met Stargold

De Zwitser Steve Guerdat had de kans om geschiedenis te schrijven door voor de vierde keer op rij zich te kronen tot wereldkampioen. Hij won eerder al in 2015, 2016 en 2019. Dit jaar bracht hij de dertienjarige ruin Victorio Des Frotards mee waarmee hij uiteindelijk elfde eindigde.  

Zal het Martin Fuchs lukken om opnieuw tot aan de top te springen in de toekomst? 


Bron: Equnews 
Foto: © Tomas Holcbecher