Wedstrijden in tijden van Corona.... Wat met de reeds betaalde licenties?

Wedstrijden in tijden van Corona.... Wat met de reeds betaalde licenties?

Het Coronavirus houdt ons land nu al enkele weken in haar greep en het wordt hoe langer hoe duidelijker dat er dit jaar heel wat wedstrijden van de kalender zullen verdwijnen. Daarnaast weet ook niemand wanneer en of competities dit seizoen nog hervat kunnen worden. Hierdoor stelt zich wel het probleem van de licenties: zullen ruiters die hun wedstrijdlicentie voor dit jaar al aangekocht hebben, gecompenseerd worden of zal er naar een andere oplossing gezocht worden? We vroegen het aan de federatie…

De Nederlandse federatie KNHS heeft alvast laten weten dat het niet van plan is om de zogenaamde ‘startpassen’, zoals licenties in Nederland heten, terug te betalen. Dat heeft de voorzitter, Theo Fledderus, laten weten in een podcast. Volgens hem is “deze situatie een geval van overmacht die niemand had kunnen voorzien” en dat “de paardensport momenteel met een gigantische uitdaging geconfronteerd wordt en iedereen zijn best zal moeten doen om deze crisis te overwinnen”.

Uiteraard stelt het probleem van de licenties zich ook in België: de internationale ruiters die al sinds januari actief waren, hebben ergens nog kunnen ‘genieten’ van hun licentie door van januari tot maart te rijden maar nationale en regionale ruiters die hun licentie voor 2020 al in orde hadden gemaakt, hebben nog geen wedstrijdpiste van dichtbij gezien. Afhankelijk van wanneer en of de competitie dit jaar nog hervat zal worden, zal al een groot deel van het buitenseizoen gepasseerd zijn. De vraag stelt zich dus of een compensatie van deze licenties niet aan de orde is.

Daarom namen we contact op met Paardensport Vlaanderen. De instantie erkent het probleem en geeft aan dat ze momenteel de mogelijkheden aan het bekijken zijn. Ze bevestigen dat ze het idee van een (gedeeltelijke) tegemoetkoming bekijken om ‘het fair te houden voor alle ruiters’. Wat ze hiermee precies bedoelen, zal de toekomst verder moeten uitwijzen. Maar het lijkt er dus alvast wel op dat Belgische ruiters, in tegenstelling tot die in Nederland, toch enige vorm van tegemoetkoming kunnen verwachten.