Zware boete voor toedienen illegale middelen aan renpaarden

Zware boete voor toedienen illegale middelen aan renpaarden


Lieven De Groote uit Nazareth, CEO bij het gelijknamige wegmarkeringsbedrijf in Deinze, werd afgelopen dinsdag door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van 36.000 euro, waarvan de helft met uitstel voor het bezit en het toedienen van illegale medicijnen aan zijn renpaarden. Zijn BVBA moet ook 36.000 euro ophoesten, opnieuw de helft met uitstel.


Lieven De Groote is een groot paardenliefhebber en een bekende naam in het wereldje van het drafrennen.

Hij behaalde prijzen in binnen- en buitenland. Maar bij een onaangekondigde controle van de stallen, troffen speurders verschillende spuiten en medicijnen aan die De Groote niet in zijn bezit mocht hebben.

“Producten die enkel dierenartsen mogen gebruiken en die de prestaties van paarden kunnen bevorderen. Dit is een geval van ‘onbekwaam uitoefenen van diergeneeskunde’. De Groote mag zelf geen spuiten zetten”, klonk het bij de procureur. De verdediging van De Groote pleitte eerder dat de producten enkel gebruikt werden door dierenartsen.

“De paarden worden verzorgd door een grote groep dierenartsen. Omdat een onder hen uit Italië overkomt, koopt mijn cliënt zelf spuiten en medicijnen aan.”

Een belangrijke vraag in het onderzoek, was of de renpaarden na hun wedstrijdcarrière geslacht worden of niet. Paarden die niet in de voedselketen terechtkomen, mogen meer en andere medicijnen krijgen dan paarden die later wel nog opgegeten worden.

De Groote zelf hield voor de rechter vol dat hij niet wist dat de producten illegaal waren, en dat hij zelf nooit iets toegediend heeft aan zijn dieren.

Rechter snoeihard

De rechter was hard voor De Groote. “De wet is er om mensen én dieren te beschermen. Het onoordeelkundig toedienen van medicijnen en antibiotica kan nefast zijn voor de paarden en de voedselveiligheid.”

De Groote kreeg een boete van 36.000 euro, waarvan de helft met uitstel voor het bezit en het toedienen van illegale medicijnen aan zijn renpaarden. Zijn BVBA moet ook nog eens 36.000 euro ophoesten, opnieuw de helft met uitstel.