Reactie KBRSF op rechtszaak Van Paesschen

Reactie KBRSF op rechtszaak Van Paesschen
Precies een week geleden werd de Belgische selectie voor de Wereldruiterspelen bekend gemaakt. Kurt Gravemeier en Dirk Demeersman nemen Gregory Wathelet, Pieter Devos, Jos Lansink, Olivier Philippaerts en reserve Jos Verlooy mee. Sinds de bekendmaking van deze selectie kwam er elke dag wel nieuws naar voor over de niet-selectie van Constant Van Paesschen. Een week voor de start van de jumping in Normandië stuurt de KBRSF nog één persbericht de wereld in.

Laat ons na het lezen van dit persbericht volledig de focus leggen op de WEG!

Persbericht voor onmiddellijke verspreiding

De juridische feiten

De voorbije dagen zijn er heel wat persberichten verspreid door de entourage van Constant Van Paesschen en hun raadgevers. In die persberichten wordt er onder meer melding gemaakt van “drie overwinningen” via juridische weg aangaande de niet-selectie voor de WEG van Constant.
Er werden drie juridische procedures ingeleid door de entourage van Constant Van Paesschen, waarvan twee eenzijdig. Dit betekent dat in twee procedures KBRSF niet gehoord werd en zich niet heeft kunnen verdedigen tot nu toe.
 In eerste instantie heeft de rechtbank van eerste aanleg de federatie eenzijdig opgelegd Constant op te nemen in de selectie tot zolang het BAS geen uitspraak heeft gedaan.
 Het BAS heeft op donderdag 21 augustus beslist dat Constant diende opgenomen te worden in de selectie voor de WEG. Een beslissing waarvan de motivering nog niet bekend is. De Federatie heeft reeds van bij de aanvang van de procedure voor het BAS het nodige voorbehoud gemaakt.
 Op vrijdag 22 augustus werd er opnieuw een eenzijdig verzoekschrift ingediend om de beslissing van het BAS af te dwingen mits betaling van een dwangsom van 5.000 euro.
De KBRSF, hierin bijgestaan door haar raadgevers, neemt ondertussen alle stappen om hierop te reageren en zal deze beslissingen aanvechten.
Wij merken daarnaast op dat het besluit van het Belgisch Arbitragehof van de Sport onuitvoerbaar is, aangezien we Constant Van Paesschen niet kunnen opnemen in de selectie zonder onrechtstreeks een andere ruiter uit de selectie te halen. Wij kijken dan ook uit naar de motivering van deze beslissing. De Federatie wenst zich in deze niet boven de wet te stellen, maar onderneemt wel alle verdere juridische stappen waar nodig om haar selectie van de ploeg te blijven verdedigen, door dik en door dun. Wij willen hierin een voorbeeld zijn voor andere sporten en sportfederaties. Het algemeen principe dat een federatie via rechterlijke weg zou
gedwongen worden om een eigen sportieve selectie aan te passen tart immers alle verbeelding en zou een verlamming zijn voor elke sport op dit niveau.

De sportieve achtergrond

Daarnaast wenst de Federatie nogmaals te benadrukken dat de coaches gewikt en gewogen hebben en in hun finale beslissing de juiste equipe hebben voorgesteld. Zij zijn in deze gesteund door de springcommissie die unaniem beslist heeft. Deze equipe is tot stand gekomen door te selecteren op basis van voorbije prestaties, voorbije ervaringen op grote kampioenschappen, frisheid en fitheid van de paarden en vooruitzichten voor de nabije toekomst. Criteria die in het verleden door alle andere coaches eveneens gehanteerd werden en hun succes bewezen hebben. Nog nooit hebben en nooit zullen communautaire beweegredenen een invloed
hebben op een selectie, ook al beweren sommigen het tegendeel. Wij merken tevens op dat indien in het verleden selecties voor Wereldkampioenschappen louter op basis van rankings zouden genomen zijn, dan had noch Jos Lansink in 2006, noch Philippe Lejeune in 2010 kunnen deelnemen aan het WK en zouden ze dus nooit Wereldkampioen geworden zijn.
Alle ruiters, Constant Van Paesschen inbegrepen, hebben een charter met onder meer een integriteitsclausule, een informatieclausule en een deontologische code voor hem en zijn entourage onderschreven. De gebeurtenissen van de voorbije maanden staan in schril contrast met de verbintenissen zoals aangegaan in dat charter.