Nederland op volle sterkte naar Aken

Nederland komt zowel in de dressuur- als in de springwedstrijden met sterke teams aan de start op het CHIO van Aken, dat van 11 tot en met 20 juli wordt gehouden. Voor beide disciplines staat op donderdag 17 juli de landenwedstrijd op het programma. Om 09.00 uur rijden de dressuurruiters in het geheel vernieuwde en uitgebreide dressuurstadion en om 19.30 uur begint de Nations Cup voor de springruiters.

Dressuur

Bondscoach Wim Ernes heeft er voor gekozen om met een mengeling van drie bewezen combinaties en een aanstormende combinatie naar Aken te gaan. Alle vier combinaties die in Aken van start gaan maken deel uit van het Olympisch kader. Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival N.O.P. (Jazz x Ulft) vormt, net als Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) met Kingsley Siro N.O.P. (Gribaldi x Hemmingway) en Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Glock's Romanov (Rohdiamant x Grundstein II) de ervaring en Katja Gevers (Berlicum) mag met Thriller (Gribaldi x Amor) tot aanstormende combinatie gerekend worden.

Cornelissen beleefde een schitterende rentree na een afwezigheid van enkele maanden tijdens Outdoor Gelderland, waar ze zowel de Grand Prix als de Freestyle wist te winnen. In Rotterdam onderstreepte zij hun vorm door opnieuw beide wedstrijden winnend af te sluiten. Daniëlle Heijkoop eindigde na een voortreffelijk optreden in de wereldbeker finale te Lyon in Rotterdam tweemaal als derde. Hans Peter Minderhoud legde in 2013 beslag op de vierde plek met Glock's Romanov in het Nederlands Kampioenschap en was met dit paard onlangs zeer succesvol in de CDI 4* wedstrijden in Villach en Hagen. Vorig jaar kwamen zij aan de start in de CGI 4* wedstrijden in Aken, werden derde in de Grand Prix en zegevierden in de Kür. Katja Gevers heeft in bijna alle CDI 3* en 4* wedstrijden en wereldbeker kwalificaties wedstrijden waar in zij met Thriller van start is gegaan op een enkele uitzondering na een top tien klassering gerealiseerd.

 

Springen

Ondanks het gegeven dat de landenwedstrijd van Aken geen deel meer uitmaakt van de Furusiyya FEI Nations Cup competitie heeft deze wedstrijd niet aan prestige in geleverd. Vandaar dat bondscoach Rob Ehrens er voor gekozen heeft om met een sterk team af te reizen naar deze Duitse stad. Gerco Schröder (Tubbergen) en Glock's Londen (Nabab de Reve x Chin Chin), afgelopen weekeinde nog dubbel foutloos in Rotterdam en zesde in de Grote Prijs, behoren tot de wereldtop, net als Maikel van der Vleuten (Someren) met VDL Groep Verdi TN N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I). Rabo Talent van het Jaar Frank Schuttert (Ommen) maakt zijn debuut in Aken en hij zadelt in de landenwedstrijd de altijd spectaculair springende Winchester HS. In Mierlo eindigden ze als derde in de Nederlandse Kampioenschappen en ze wonnen de Grote Prijs van Lanaken. Ook eindigden ze als derde in de Grote Prijs van Rome. Vorig jaar maakte deze combinatie als veel indruk door in zeges met het Nederlandse team in Al Ain en La Baule, waar ze ook tweede werden in de Grote Prijs. Bovendien wonnen ze in 2013 de Grote Prijs van Amsterdam.

De vierde ruiter van het team is Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet). Voor Dubbeldam is Aken een soort van thuiswedstrijd, want in 2001 won hij de Grote Prijs met de legendarische schimmel De Sjiem. In de jaren daarna won Dubbeldam op zaterdagmiddag viermaal achtereen de wedstrijd met paardenwissel. Met Zenith SFN legde Dubbeldam in Mierlo beslag op de tweede plaats in het Nederlands Kampioenschap en maakte deel uit van het team dat in Rome en in Rotterdam als tweede eindigde in de landenwedstrijd. Wie Ehrens als vijfde en reservecombinatie meeneemt wordt in een later stadium bekend gemaakt.

Bron: Persbericht KNHS