Laatste debat over verandering Olympische formats

Laatste debat over verandering Olympische formats
Het belangrijkste onderwerp op de algemene vergadering van de FEI deze namiddag in de Japanse hoofdstad was het veranderen van het Olympische format van de paardensport. Morgen volgt de stemming voor de systemen van de drie Olympische paardensport disciplines op de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

Ongeveer 300 afgevaardigden, die 76 van de 134 FEI nationale federaties vertegenwoordigen, kwamen naar dit laatste debat na twee jaar de voorgestelde veranderingen te bestuderen van de drie disciplines. Het moet de universaliteit verhogen, een van de belangrijkste eisen van de Olympische agenda 2020. Nog 31 andere nationale federaties zullen stemmen met volmacht, dit brengt het aantal stemmen op 107.

Het doel van deze voorstellen is om de hippische evenementen verstaanbaarder en compacter te maken, nieuwe fans wervend door een verbeterende presentatie van de sport.

Het belangrijkste voorstel voor verandering in de drie Olympische disciplines - jumping, dressuur en eventing - en paradressuur op de Paralympische Spelen is om drie atleten per team te hebben in plaats van vier. Het schrapresultaat, dat eerder toegelaten was voor de slechtste score van een team, zou verdwijnen bij dit nieuwe voorstel. Nationale federaties zullen ook stemmen over de opname van een actieve reserve combinatie voor als er iemand niet kan deelnemen op de Olympische Spelen.

Over deze voorstellen zal morgen gestemd worden tijdens de algemene vergadering, over de specifieke voorstellen per discipline en de Paralympische veranderingen zal er telkens apart gestemd worden.

Vandaag kregen de afgevaardigden nog een laatste kans om te debatteren over deze problemen, met meningen zowel voor als tegen de veranderingen.

Ulf Helgstrand, voorzitter van de Deense nationale federatie, sprak zeer sterk in het voordeel van dit nieuwe voorstel. "We willen spanning en meer vlaggen, en we moeten onze sport verstaanbaarder maken. In welke ander sport kan er een medaille verkregen worden met een atleet die gediskwalificeerd is? We zullen veel meer spanning hebben als een van de top landen faalt. Dit zal ons dus meer spanning en meer deelnemende landen bezorgen."

De secretaris-generaal van de Duitse nationale federatie, Soenke Lauterbach sprak tegen het voorstel, maar maakte wel duidelijk dat Duitsland het democratische proces zal respecteren. "We verstaan de wil om meer universaliteit te krijgen in de Olympische en Paralympische Spelen, maar het moet gebalanceerd zijn met de basis principes van onze sport, zodat we top atleten, topsport niveau en dit in lijn met het paardenwelzijn. We hebben niet het gevoel dat met drie per team de juiste balans er nog is van deze drie principes en dat is waarom we morgen tegen het voorstel zullen stemmen, maar we zullen eender welke beslissing die gemaakt wordt, accepteren en er mee werken."

De FEI voorzitter Ingmar De Vos maakte de details van de tijdlijn voor de uitvoering van de Olympische formats voorafgaand aan Tokio 2020:

Februari 2017 – FEI voorstellen zullen naar het IOC raad van bestuur gaan

Mei 2017 – IOC programma commissie zal aanbevelingen doen aan IOC raad van bestuur

Juli 2017 – IOC vergadering raad van bestuur zal beslissen over de gebeurtenissen en de quota (maar niet de quota verdeling)

November 2017 – FEI algemene vergadering in Montevideo (URU) zullen de voorstellen gefinaliseerd worden voor kwalificatie procedures (quota distributie en verkiesbaarheid)

Na de sessie van vandaag, zei de FEI voorzitter: We zijn een sport met 134 nationale federaties, en het is correct dat enkel een beperkt aantal van hun op elite niveau rijden, maar we kunnen enkel ambitieus zijn en meer nationale federaties op topniveau doen meestrijden als we hun een weg voor verbetering kunnen aanbieden. De beslissing is nu in handen van de nationale federaties en wat de stemming morgen ook zal brengen, we zullen er een succes van maken."